Trimma gäddbetet

Att trimma sitt bete kan ge flera fördelar. Man kan få det att uppföra sig exakt som man vill efter rådande situation. Även om de flesta betena är optimerade för att fiska så effektivt som möjligt direkt ur förpackningen, så kan man ibland behöva justera vissa detaljer för att få ett bete som passar den rådande situationen.

Förhållanden kan variera mycket mellan olika vattendrag och väderförhållanden, t.ex.salt vs sött vatten, strömmande vatten vs insjöar eller att man vill fiska snabbare på samma djup. Sedan har vi saker som vi kan addera till ett bete för att göra det mer attraktivt för fisken, t.ex. spinnarskedar, rasselstavar och dofter. Mjuka beten är förhållandevis lätta att trimma och modifiera, men det finns även en del att göra när det gäller hårdbeten, t.ex. förtynga med självhäftande bly, byta krokar samt byta tafs. Man ska givetvis inte överarbeta trimningen men många gånger kan man med relativt enkla medel förvandla ett mediokert bete till ett ”superbete”. Testa dig fram tills du märker resultat och dra sedan lärdom. Ditt fiske kommer garanterat att förbättras!

 

Några enkla sätt att trimma gäddbetet:

 

  1. Jiggar tacklade med shallowskruv förtyngs enklast med ett sänke i nosöglan. Ett sortiment av sänken i olika vikter underlättar när du ska fintrimma betet.
  2. Det finns även små viktstavar som du kan trycka in i jiggen för en mer exakt förtyngning.
  3. Att addera en spinnarsked som fladdrar antingen bakom eller framför jiggen kan ibland locka annars trög fisk till hugg. I grumliga vatten kan även det extra glitter och vibrationer som spinnarskeden bidrar med göra skillnad.
  4. Rasselstavar som enkelt fästes i beteslåset eller trycks in i jiggen gör att ett annars tyst bete plötsligt ger massa lockande ljud ifrån sig.
  5. På en jerktail eller ett tailbete kan du enkelt byta tailen och därmed förändra betets egenskaper. Våga experimentera med både storlek och färg!
  6. Doft kan vara synnerligen effektivt, särskilt vid gös- och abborrfiske. Bäst effekt brukar det ge i grumliga och mörka vatten.