Fiskeförvaltning på Kuba

Nyhetsredaktören Maria Ålander besökte en av Kubas orörda nationalparker.

Nyhetsredaktören Maria Ålander besökte en av Kubas orörda nationalparker.
I januari var Fiskejournalen på besök på Kuba, ett land som idag strikt förvaltar sina resurser inom fisketurism. Men vad kommer hända nu när Kuba öppnar upp mot omvärlden och relationerna med USA ska normaliseras?
På Kuba finns gigantiska områden med orörda grundområden, så kallade flats, samt djuphavsområden där big game fiskarna har fått simma tämligen ostört de sista 60 åren.
Idag går all fisketurism gå via staten och man har noggrann koll på antalet sportfiskare, samtidigt som yrkesfisket också är strikt reglerat. Det finns i dagsläget mycket få motorburna båtar i landet. Alla dessa faktorer har lett till att sportfiskaren möter en fiskrikedom som inte kan skådas på så många andra platser på jorden.

Bonefish viktiga för ekosystemet
Lazaro Vinyola jobbar i nationalparken Zapata på södra Kuba. Han har gjort studier på bonefish och sportfiske.
– Bonefish är riktiga vanefiskar, som simmar till samma laguner hela tiden. De gillar inte att bli störda.
Forskarna för noggrann statistik i parken och de kan se att antalet fångade fiskar per tidsenhet har minskat sedan sportfisket startade. Detta trots att det bara handlar om 16 spön i hela den gigantiska parken och att alla fiskar återutsätts.
– Bonefish utgör basen för hela ekosystemet i nationalparken. Mängder av andra växter och djur är helt beroende av deras ständiga bökande i botten. Utan bonefish växer bottnarna igen och ekosystemet ändras i grunden, så vi måste vara försiktiga, säger Lazaro Vinyola.

Maria Ålander

Publicerad: 26 January 2015
Av: Fiskejournalen