Kungen på ekofiske i Lycksele

Kungen är mycket engagerad i hållbar fiskförvaltning. Fisket i den restaurerade Ruskträskbäcken var lyckat och Kungen fick flera fina harrar på fluga. Foto: Martin Falklind

Efter två dagars konferens om vattenrestaurering och hållbar vattenförvaltning gjorde H.M. Konung Carl XVI Gustaf ett besök i Lycksele för att fiska.

I veckan arrangerade Länsstyrelsen i Västerbotten i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten konferensen ”Levande laxälvar”. Under tre dagar samlades personer från bland annat Miljödepartementet, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och landets 21 länsstyrelser, i Umeå för att diskutera åtgärder för en hållbar vattenförvaltning. Ekosystembaserad restaurering, utvecklad laxförvaltning och framtidens förvaltning av fiskbestånden i Östersjön var några av programpunkterna.
H.M. Konung Carl XVI Gustaf avslutade vattenkonferensen ”Levande laxälvar” med att besöka den restaurerade Ruskträskbäcken i Lycksele kommun den 20 augusti.
Daniel Holmqvist, en av länets mest kända fiskeprofiler och samtidigt erkänt mycket duktig sötvattensbiolog guidade Kungen och hans sällskap längs Ruskträskbäcken.
I Ruskträskbäcken har man arbetat med att se helheten. Dels analysera problemen, åtgärda dessa och sedan ha en långsiktigt hållbar förvaltning. Ruskträskbäcken var tidigare mycket kraftigt påverkad av bland annat timmerflottningen.
– Efter att den restaurerades, samtidigt som förvaltningsreglerna skärptes har biologin svarat fantastiskt bra. Nu har fisken kommit tillbaks och vi har ett hållbart ekologiskt fiske. Genom att arbeta med restaurering och hållbar förvaltning på fler platser i Västerbotten finns också möjlighet till många nya arbetstillfällen, berättar Daniel.
– Det har varit tre mycket givande och intressanta dagar här i Västerbotten. Vi måste arbeta vidare med att generera fler goda exempel liknade Ruskträskbäcken för att därmed återskapa förlorade livsmiljöer för de vattenlevande arterna, säger Kungen.

Publicerad: 20 August 2015
Av: Anders Holm