Snart finns svenska jätteräkor

Äntligen kan vi få äta jätteräkor med gott samvete, producerade på svensk mark i speciella tankar.

Ett svenskt forskarteam har utvecklat en helt giftfri process och odlingsmiljö för jätteräkor.
Giftfria, ekologiskt närodlade jätteräkor som spar både miljö och människors hälsa. Är det möjligt? Hittills har vi mest hört om förstörda mangroveträsk, gifter och fusk med märkning.
Men man har faktiskt redan producerat jätteräkor på försök i en sluten anläggning i Uppsala. Nu byggs en ny större anläggning vid Findus i Bjuv. Det blir en världsunik fullskaleanläggning som beräknas stå färdig i mitten av juni.
Huruvida vi kan få lägga svenska jätteräkor på grillen denna sommar eller inte, framgår inte. Det tar rimligtvis något år innan räkorna uppnått tillräcklig storlek.
Fiskejournalen fortsätter följa utvecklingen med spänning.

Publicerad: 18 June 2015
Av: Fiskejournalen