Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Britta med sin fantastiska lax från årets premiärtur. Foto: Håkan Strandman
10-kilos drömlax från Vänern


Den duktiga trollingfiskaren Britta Nyberg chocköppnar säsongen redan på årets första pass. Hennes djuptrollade löja utsattes för ett våldsamt hugg och rullen tömdes på 30 meter. När fisken skulle landas fick hon syn på den väldiga kroppen och insåg att hennes personbästa på lax nog skulle slås.  Så blev det också och numera lyder det på 10,36 kilo!

Att ge sig ut på säsongens första pass brukar vara så härligt att resultatet är av mindre betydelse. Men det är klart – inte skadar det om man också kan kröna premiärturen med ett riktigt drömhugg. Precis så blev det för Britta Nyberg när hon gav sig ut på Vänern under en klarblå himmel den 21 april. Öster om Hammarö högg det våldsamt på en löja som satt på Topp-skalle.

”När den till slut kom upp till båten blev jag överraskad. Vilken fisk!”

– Den högg tio meter under ytan och stack direkt iväg 100 fot. Den envisades hela tiden med att dra ut på sidan och det var svårt att avgöra hur stor den var. När den till slut kom upp till båten blev jag överraskad. Vilken fisk! Betet satt i mungipan vilken förklarar den märkliga kampen, berättar Britta.

Foto: Håkan Strandman

Den 93 centimeter långa fisken var i fin kondition och tvingade ner vågen till hela 10,36 kilo.

”Det innebar ett nytt skönt personbästa”

– Det innebar ett nytt skönt personbästa med ungefär 7 hekto. Dessutom slog den viktmässigt min sambos lax, som var fjolårets största i Norra Vänern, hälsar Britta.

Stort grattis till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta