Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Resterna av en uppäten braxen, blev ett av fynden i Stockholms tidigare mest gäddtäta vik. Foto: Tobias Fränstam
2 300 fångade gäddor – bara åtta stycken över metern

Att sälen går hårt mot gäddbeståndet i Stockholms skärgård är ingen nyhet. Nu kommer det siffror som bekräftar sälens framfart – och det är ingen munter läsning för fiskvänner.

Det är Sportfiskarnas Tobias Fränstam och länsfiskerikonsulenten Henrik C Andersson som provfiskat Stockholms bästa lekvikar för gädda. Det hela har skett inom projektet ReFisk, och de har haft dispens att fiska i fredade områden för att undersöka beståndsstrukturen.

Nu presenteras några av resultaten:

2 300 fångade gäddor.

1 stycken gädda över 10 kilo.

8 stycken gäddor över 1 meter.

– Åtta gäddor över metern är vad man får även om man tillåts fiska de grundaste och mest skyddade vikar som ingen annan sportfiskare ens besöker under våren. Det stora svaret på denna gåta är gråsäl, gråsäl och gråsäl, vilka har en mycket omfattande predation på gädda som påverkar beståndsstrukturen och åldersfördelningen mycket negativt. Och det har inte med att göra att det är lite mat för dem i havet, eller att ingen skrämmer dem längre, utan att det är så ofantligt många. Och det blir bara fler för varje år, konstaterar Tobias Fränstam.

Här kan du se en film från deras provfiske.

Vilka tre åtgärder skulle då Tobias Fränstam vilja se för att trenden ska vända?

– Tala om hur många sälar vi skall ha. Se orimligheten i till exempel en vargstam på 250 vargar och en gråsälsstam på 60 000 individer (flera andra sälarter med). Båda är toppredatorer som har stor effekt på deras ekosystem de lever i, men beakta proportionerna.

– Tillåt handel med sälprodukter som skinn/kött. Möjliggör incitament till näring som samtidigt tar hand om andra problem.

– Jaga säl i miljöer där de gör som störst skada, som lekvikar för gädda under tidig vår och sen höst.

Läs även denna artikel i Fiskejournalen:

Synen som upprör: Massor av gäddskallar i skärgården

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta