Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige
200 ton sten till Trosaåns havsöringar
Mer sten ökar den produktiva ytan i ån vilket ger mer öring. (Foto: Nils Ljunggren)

Mer sten ökar den produktiva ytan i ån vilket ger mer öring. (Foto: Nils Ljunggren)

Sportfiskarna: Just nu pågår arbete med att restaurera bottnarna i Trosaån vid Vagnhärad för att förbättra förutsättningarna för olika fiskarter i ån.
Nära 200 ton lekgrus, sten och block ska förvandla den hårt rensade strömsträckan till perfekta lek- och uppväxtområden för havsöring och annan strömlevande fisk. För sportfisket innebär åtgärden att ån kommer att producerar mer öring vilket på sikt även kan förbättra fisket på kusten.

Annons
Arbetet leds av Sportfiskarna i nära samarbete med Trosa Amatörfiskeklubb, Trosaåns fiskevårdsförening och Trosa kommun.
Åtgärderna har finansierats av bidrag från kommunen och europeiska fiskerifonden genom Fiskeområde Kustlinjen.
De nu genomförda åtgärderna är ett första steg i att restaurera hela Trosaån med målsättningen fria vandringsvägar och återskapade strömsträckor hela vägen från Trosa upp till Sjön Sillen.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta