Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Havs- och vattenmyndigheten har ansvar för att arbetet med främmande arter. Nu har de, tillsammans med andra organisationer och myndigheter, släppt en liten informationsfilm.
Främmande arter en fara

I Sverige finns drygt 2000 främmande arter. Ett hundratal av dem är invasiva, det vill säga de förökar sig snabbt och hotar vårt inhemska ekosystem. Släpp aldrig ut främmande arter i naturen!
När någon släpper ut en art som inte hör hemma i naturen, blir det sällan bra. Historien är fylld av exempel på människor som velat släppa ut fiskar, jaktbart vilt eller andra arter som de tycker vore trevligt att ha runt omkring sig. Resultatet är sjukdomar som kräftpest, invasion av arter som äter upp allt i sin väg och/eller att andra arter helt slås ut och ekosystemet hamnar i obalans. I vatten går det extra fort för främmande arter och sjukdomar att sprida sig. Därför arbetar Hav med att hålla kolla på de arter som redan kommit ut i vår natur samt att förhindra nya arter att komma ut. Se informationsfilmen från Havs- och vattenmyndigheten.

 

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta