Hajsläpp på Havets Hus

oto: Roger Jansson

Måndagen den 8 augusti är det dags för årets hajsläpp. Det är 2 småfläckiga rödhajar som fötts och växt upp på Havets hus, Lysekil, och som nu ska ut i havet.
Hajsläppet är en del i Havets Hus arbete för att bevara livet i havet och samtidigt informera om olika arter och deras betydelse.
I dagsläget är det är helt förbjudet att fånga och landa småfläckig rödhaj i svenska vatten. Småfläckig rödhaj är numera klassad som livskraftig men kunskapen om arten är fortfarande knapp.

Ifjol återfanns en av Havets Hus utsläppta hajar  i Tønsberg kommune i Norge.

Detta vill Havets Hus råda bot på genom att återinplantera märkta småfläckiga rödhajar i havet. Sedan 2002 har vi tillsammans med Havsfiskelaboratoriet SLU satt ut över 60 akvarieuppfödda hajar i Gullmarsfjorden och fler är på gång. Bevarandeprojektet genomförs sedan förra året i samarbete med världsnaturfonden WWF.
I samband med hajsläppet på havets Hus lyfts alltid hajarnas situation i världen upp. Det ser nämligen bistert ut. Av all världens haj- och rockarter hotas en fjärdedel av utrotning! Överfiske i kombination med hajarnas långsamma livscykel med få avkommor gör hajar är extremt känsliga.

Publicerad: 29 July 2016
Av: Fiskejournalen