MEGA 360-fiske med Mathias Holgersson och Adam Orre

Med en HUMMINBIRD MEGA 360-givare i båten missar du inga fiskar. Lyssna till Mathias Holgersson och Adam Orres erfarenheter kring den nya givaren.

Vill du kunna se högupplösta ekolodsbilder i alla riktningar runt båten och ha koll på strukturer, vegetation och fiskstim? Fiskeprofilerna Mathias Holgersson och Adam Orre visar hur du ska göra för lyckas med fisket genom att använda Humminbirds MEGA 360-givare. En fiskepryl som lyft deras fångstkvoter till helt nya nivåer.

Mathias Holgersson och Adam Orre har bedrivit ett framgångsrikt fiske både som ”reality-tävlingsfiskare” på välbesökta Youtube-produktioner, men även långt bort från kameror och andra tävlingsfiskare, i jakt på bättre personbästan. En stor del av framgången har helt klart varit förmågan att tolka världen under ytan och optimera varje kast efter den viktiga informationen som visas på ekolodsskärmen. En viktig del av Orre och Holgersson elektroniska utrustning är den högpresterande givaren Humminbird MEGA 360 Imaging. MEGA 360-givaren fungerar som en slags undervattensradar som hjälper dig att placera kasten på de hetaste platserna eller direkt på intressanta fiskekon.

Mathias Holgersson med en snygg MEGA 360-gädda.

Detaljrikt i alla väderstreck
Innan vi tar del av Mathias och Adams kunskaper så är det viktigt att förstå hur Humminbird MEGA 360 Imaging fungerar. Man skulle kunna benämna själva bilden som en radarlik ekolodsvy som sveper upp till 38 meter ut runt om givaren. Informationen återges i en högupplöst cirkel och kan liknas vid den du får från MEGA DownImaging och MEGA SideImaging. En väsentlig skillnad är att ekolodsbilden hela tiden uppdateras och ger dig färsk information om var fisken befinner sig. Du behöver alltså inte tveka på var du ska lägga dina kast.

Med Humminbird MEGA 360 är det enkelt att tyda ekolodsbilden. På bilden här ovan ser du ett antal nerfallna träd, det stora trädet akter över ligger på botten medans trädet på styrbord sida om fören står högre upp i vattenpelaren. Föröver båten ser du även ett fiskstim som rör på sig. På styrbord sida om båten kan det var två större fiskar som står parkerade en bit över botten.

Du kan även välja att MEGA 360-givaren sveper över ett särskilt område, en tårtbit av UV-världen som du finner extra intressant. Du kanske har hittat ett intressant stenröse framför dig som du vill fokusera på lite extra, eller varför inte gräsbevuxet brofäste där fisken står i skydd av strömmen. Du ställer enkelt in hur många grader 360-givaren ska svepa över i menyn. Handhavandet är enkelt med sex olika rotationshastigheter och möjligheter att zooma upp till tio gånger i bilden. Bilden som visas håller samma upplösning som MEGA SideImaging d.v.s. en frekvens på upp till 1,2 MHz.

Titta på videon här nedan för en kort resumé

Högupplöst bild av världen under ytan
MEGA 360 Imaging har du nytta av i många olika situationer och tekniken fungerar både på djupt och grunt vatten även om den kommer till sin fulla rätt vid det sistnämnda. Mathias Holgersson använder Humminbird MEGA 360 Imaging i allt från stilla till rinnande vatten, grunt som pelagiskt.

– Det viktiga är att du som använder MEGA 360 hittar din egen kontrastinställning för att kunna urskilja skuggor från fiskar, mjuk och hård botten och framför allt övergångarna mellan hård och mjuk botten, säger Mathias.

Mathias Holgersson använder Humminbird MEGA 360 Imaging i allt från stilla till rinnande vatten, grunt som pelagiskt.

Det fina med en MEGA 360-givare är just att kunna se 360 grader grunt båten och hela tiden planera kasten utifrån den information du ser på skärmen. Om exempelvis gösen står på den allra hårdaste partierna så är det med Humminbirds MEGA 360-givare enkelt att lokalisera zonen där de står. Mathias lägger till:

— Ponera att du fiskar efter storabborre som går i stim och jagar småfisk över slät botten. Då är det mycket enkelt att se hur de reagerar på både ditt bete och din presentation. Till slut hittar du förhoppningsvis rätt.

MEGA 360-skärmdumpen visar ett stim med fiskar över ett mindre vrak på babord sida om fören. Några större fiskar, kan vara predatorer, styrbord om fören. Bakom båten, babord om aktern, syns ett mindre fiskstim. Var skulle du lagt dina kast?

Adam Orre använder främst sin MEGA 360-givare till att hitta intressant platser att fiska på, eller ”positionsfiske” som han benämner det. Han belyser vikten av att ha koll på hur det ser ut runtomkring dig när du fiskar. Att kunna se skillnad på gräs, sten och andra intressanta ståndplatser är betydande för fångstutfallet.

— MEGA 360 Imaging är ett ypperligt verktyg för abborrfisket. Fördelen med just 360-perspektivet är att du kan ligga still och samtidigt ha koll på allt som händer runt båten. Jag brukar ställa in avläsningen 20 meter ut från givaren och använder en annan palett än den jag kör på SideImaging för att få ut så mycket som möjligt av informationen, berättar Adam.

Adam Orre tipsar om att det kan vara en god idé att även använda MEGA 360-givaren som Side Imaging-givare om du står i fören och kastar.

Vinnargäddor och feta grundvattensborrar
Sent i vintras var Mathias nere i södra Sverige för att fiska abborre över grunt vatten. Just i det områden han fiskade var det sporadiskt med fisk och glest mellan de intressanta fiskarna, då de stora individerna gick i mindre grupper. Fiskeområdet var stort, på flera hundra hektar och att fånga fisk utan hjälpmedel var näst intill omöjligt.

– Utan 360-givaren hade vi inte lyckats då fiskeområdet var för stort och det skulle tagit hundratals timmar att klura ut hur fisken rör sig över området. Vi såg ett antal intressanta skuggor på 360:in och efter några kast hade vi krokat sju fina fiskar, alla över 1,5 kilo. Jag skulle ljuga om jag sade att jag tagit de fiskarna utan Humminbirds MEGA 360-givare. Möjligtvis efter några dagar men inte på den korta tiden, berättar Mathias.

Vi såg ett antal intressanta skuggor på 360:in och efter några kast hade vi krokat sju fina fiskar, alla över 1,5 kilo.

Mathias poängterar även att man inte ska vara rädd för att låta MEGA 360:in jobba i 455 kHz-frekvensen även om du fiskar mycket grunt. Framförallt i vatten med mycket struktur. 455 kHz ger långt ifrån samma detaljåtergivning men kan vara perfekt för att återge avgörande detaljer. Mathias berättar:

— Vid ett tillfälle under Pike Fight 2018 valde jag att placera betet mellan det höga och det låga gräset, vilket syntes tydligt med 455 kHz på MEGA 360-givaren. Fisken som högg blev den femte och avgörande fångsten med en maffig längd på 118 centimeter. Seriens hittills längsta fisk.

Adam Orre med två ”MEGA-abborrar” tagna på grunt vatten.

Pricka kanten på gräsflaket
Fiskar du över grunt vatten så kommer MEGA 360 till sin fulla rätt då den snyggt avtecknar de viktiga detaljerna som är avgörande för att lyckas som fiskare. Mathias berättar att när han fiskar i vatten där fisken tyr sig till vegetation så är MEGA 360-givaren överlägsen för att hitta kanten på gräsflaken. Det går även att se om vegetationen är kortväxt och således lägga kasten över flaken istället. Adam flikar in:

– På grunt vatten plockar 360:in upp allt som finns runt dig, perspektivet ger dig som sportfiskare chansen att snabbt kunna se allt från grästuvor, stim till målfisken själv.

Över pelagiskt vatten kan du använda MEGA 360-givaren till att lokalisera fiskstim och predatorer. Mathias avslöjar att han brukar planera kasten efter rådande djup för att placera betet över fisken. Det gäller bara att anpassa inställningarna (läs om dessa längre ner i artikeln) efter rådande förhållanden.

Använd Humminbird MEGA 360 till din Helix- eller Solixskärm. Mega 360-givaren finns i två varianter, antingen för montering på din frontmonterade Minn Kota Ultrex trollingmotor eller med universalfäste som kan monteras runt om på båten efter eget önskemål.

Så här rattar Holgersson sin MEGA 360
Det finns oändligt med variationer på hur man kan ställa in Humminbirds MEGA 360, och givetvis inga rätt eller fel. Mycket handlar om att du ställer ekolodet och MEGA 360-givaren efter dina egna ögon och fiskevatten. För att du ska ha något att utgå ifrån så har Mathias gjort en liten lathund, för både djupt och grunt vatten.

Skärmdumpen från Mathias Holgerssons Humminbird MEGA 360 visar följande: Röd = Gädda som fångades (kommer på Youtube under hösten) | Svart = Bytesfiskar | Gul = Större stenar med tydlig skugga | Blå = mindre stim med bytesfisk i olika storlekar | Grön = Sänka med mjukare botten som bryter hårdbotten

På djupt vatten använder Mathias ett större sökområde för att lättare lokalisera fisk och möjligheten att se skuggor när fisken står högt i vatten lagret. Ju djupare vatten ju större område är tumregeln. När du använder en snabbare uppdateringsfrekvens blir detaljrikedomen i både skuggor och ekon mindre tydlig vilket inte spelar lika stor roll när du letar gräs eller olika typer av strukturer.

Område: 35 meter
Uppdatering: 3 till 5
Känslighet: 14
Kontrast: 13

På grundare vatten vill Mathias kunna urskilja så mycket detaljer som möjligt såsom gräs, stenar, kanter och såklart rena fiskekon. Detta för att kunna planera kasten och betets presentation så optimalt som möjligt. Med en lägre ställd svepningsfrekvens kan du enklare utskilja fenor och formen på fisken, alltså se om det är en abborre, gädda eller eventuell bytesfisk. Tänk på att vara noga med att justera kontrasten efter hårdheten på botten för bästa återgivning.

Område: 25 meter
Uppdatering: 2 till 3
Känslighet: 11
Kontrast: 7 till 11

Läs mer om Humminbird MEGA 360 Imaging på Comstedt!

Publicerad: 01 June 2020
Av: sponsrad