Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige
Johan Mikkelsen och hans gäster hade en oförglömlig dag på Söröya. Här är Johan med sin 41 kilos torsk.
41 kilo torsk på Söröya

Torskfisket på Söröya är stekhett just nu. Igår landades nio torskar över 30 kilo samt en bjässe på 41 kilo på Nordic Sea Anglings camp.
Fisken på 41 kilo landades av guiden själv, Johan Mikkelsen.
– Jag är mållös och lycklig. Trodde inte att det skulle bli just jag som fick den äran att landa årets första 40-plussare, säger Johan Mikkelsen.

Annons
Minst lika glad är Johan för alla gästers skull, som har fått uppleva ett sådant osannolikt bra torskfiske.
— Det kommer nog att hålla i sig ett tag till verkar det som. Frågan är vad som kommer härnäst? säger Johan.
Totalt sett har det i vår kommit upp 21 fiskar över 30 kilo. Britten Paul Stevens från Sportquest fick en på 37,7 kilo samma dag som Johan tog sin på 41. Det är troligen den största torsk fångad på spö av en britt någonsin.
Monstertorsken togs på en Westin Big Bob i färgen Fancy Cola.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta