Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Robert Westin
Pigghaj. Foto: CC 2.0 / NOAA
60 procent av jordens fiskarter riskerar att dö ut innan 2100

En ny forskarstudie från Tyskland visar att stigande vattentemperaturer kan leda till att en stor del av jordens fiskarter riskerar att dö ut under de kommande 80 åren.

Forskare har hittat tecken på att 60 % av jorden fiskarter kan komma att dö ut innan 2100 om den globala medeltemperaturen kommer att öka med 4 till 5 grader Celsius.

I studien har man tittat på cirka 700 olika fiskarter och hur dom kommer att påverkas av att medeltemperaturen kommer att öka.

– Redan vid en ökning med +1,5 grader Celsius så kommer vissa arter att få det svårt, säger Hans-Otto Pörtner, som är en av författarna till studien som har publicerats på Sciencemag.org.

I bästa fall så tror forskarna att vi kommer att få se en medeltemperaturökning med +1,5 grader Celsius. Då kan 10 % av alla fiskarter försvinna, enligt rapporten.

Relaterad nyhet från din region
19 minuter sedan Sverige Anders Holm
Gänget som producerar SVT-serien Fiskeliv. Sittande programledarna Martin Falklind och Emilie Björkman. Foto: Rolf Nylinder
Nytt fiskeprogram på SVT

Nu har inspelningen av ett nytt fiskeprogram till SVT startat. Martin Falklind och Emilie Björkman är programledare för Fiskeliv, som har premiär under våren 2021.

I programmet Fiskeliv kommer Martin Falklind och Emilie Björkman träffa personligheter inom sportfiske, och besöka skiftande vattenmiljöer under åtta program. Serien kommer att rikta sig till den breda publiken och SVT-teamet bakom produktionen jobbar annars med Mitt i Naturen och Jaktliv.

Nu var det ett tag sedan fiske förekom i tv-tablån och fiskesatsningen gläder Martin Falklind.

– Det är fantastiskt roligt att SVT satsar på fiske och fiskar i rutan! Dels för oss som redan är intresserade och dels för att visa upp hobbyn, våra vatten och miljöer för den breda allmänheten, säger Martin Falklind till Fiskejournalen.

Hur har starten av inspelningen gått?

– Corona har försenat allt och nu är det bråttom med att få ihop åtta program. Det är ett gott gäng så det ska vi nog greja. Min programledarkollega Emilie är väldigt rolig att vara ute och fiska med, så vi kommer att hjälpas åt.

Vad kan tittarna förvänta sig?

– Tittarna kan förvänta sig olika fiskarter, geografisk spridning, olika vattentyper och lite olika fiskemetoder. Såklart undersöker vi också hur våra fiskar och vatten mår. Vi kommer träffa sköna personer och lära oss ett och annat av dessa experter. Sen blir det mycket fiskeglädje! Vi vill förmedla glädje snarare än många och stora fiskar. Detta är inte satsningen på en 20-kliosgädda i en hel vecka utan snarare visa upp fiske som fiske faktiskt är, genom små nedslag där alla kan känna igen sig. En fisketur med inte jättestora fiskar är också en bra fisketur! konstaterar Martin Falklind till Fiskejournalen.

Mycket fisk kommer i rutan under 2021. Utöver Fiskeliv jobbar Martin Falklind med sitt egna frilansteam med en naturdokumentär i form av en trilogi om Sveriges fiskar och vattenmiljöer. Den planeras ha premiär hösten 2021.

Du kanske även gillar detta