Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Holländsk gädda på 20,5 kilo. Foto: Privat
Toppturen slutade med riktigt fet 20-kilosgädda

Det är inte ofta det dyker upp en 20-kilosgädda i flödet, så självklart måste vi uppmärksamma dem även om de är fångade utomlands. Den här kolossen på 20,5 kilo är bland de tjockaste vi rapporterat om på senare tid.

Fångstmannen heter Piotr Piskorski, och det lyckade fiskafänget utspelade sig i Holland under några dagar i slutet av mars. Dagen innan hade en fiskekamrat fångat en gädda på 18 kilo och 126 centimeter, och det lyckade alltså Piotr bräcka med råge när han landade en gädda på 20,5 kilo. Den gäddan var faktiskt kortare, närmare bestämt 125 centimeter, men var alltså i häpnadsväckande god kondition. Mycket mer framgår inte av den korta rapporten vi fick, förutom, att den togs på betet Salmo Sweeper 14 Hot Perch.

Nu hoppas vi att det snart kommer upp en svensk gädda i samma viktklass – och att ni i så fall skyndar er att rapportera den till oss på Fiskejournalen.

Läs om färska tips för storabborre:

”Skinnet” fick spränga gränsen – följ hans tips mot jätten

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta