Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Björn Uddman med Nyårsgäddans längsta fisk. Foto: Oskar Erlandsson
Klirr i kassan när givmilda gäddfiskare firade nyår

Sportfiskare både tar och ger! Det kan konstateras efter arrangemanget Nyårsgäddan i Västervik, där det samlades in 9 000 kronor till Sportfiskarnas verksamhet.

Västervik befinner sig ofta i händelsernas centrum för sportfisket, inte minst med tanke på att finalen i den populära rikstävlingen Höstborren äger rum där. Ett annat uppskattat arrangemang är den traditionella Nyårsgäddan, som avgjordes för sjunde året i rad.

Det hela handlar om ett initiativ av fiskeguiden och fiskeentusiasten Johan Skoglund, Fishingday. Årets upplaga av Nyårsgäddan lockade hela 22 team, vilket resulterade i att 9 000 kronor från startavgifter och bidrag skänktes till Sportfiskarnas verksamhet. Segrare blev Björn Uddman, som drog upp den näst största gäddan i tävlingens historia med ett praktexemplar på 106 centimeter.

Bra gjort både Björn, Johan och alla andra inblandade, säger vi på Fiskejournalen!

Läs om spännande gäddfiske i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/sanslost-grov-gadda-vantade-i-den-nya-sjon/

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta