Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Ålgräsängar kritiskt hotade

En rödlista över Europas havsmiljöer har för första gången sammanställts. Västkustens ålgräsängar är landets mest hotade marina habitat, enligt rapporten.

EU-kommissionen har sammanställt en rödlista över Europas samtliga habitat och naturtyper, i syfte att överblicka vilken status de har och vilka hot som finns. Nordostatlanten har flera hotade naturtyper på listan, men bara ålgräsängarna anses vara ”kritiskt hotade”. Bedömningen bygger på att utbredningen av ålgräs minskat under lång tid och att trenden ser ut att fortsätta. Musselbankar och habitat kopplade till djupa mjukbottnar är exempel på andra utsatta miljöer. Dessa har fått den näst högsta klassificeringen och anses ”hotade”.

Under arbetets gång framkom åtgärdsbehov för att kommande rödlistor skal bli mer tillförlitliga. – Något som var väldigt tydligt i arbetet med rödlistningen av de marina habitaten var hur mycket kunskap som saknas. För många av habitaten finns inga historiska data som visar hur vanliga de har varit. Därför är det glädjande att det pågår mycket arbete nu för att kartlägga och övervaka undervattensmiljön. Det kommer att ge ett bättre underlag för framtida rödlistor, säger Sofia Wikström från Stockholms universitet som deltagit i sammanställningen.

Annons

Läs mer om rapporten här.

Läs och ladda hem hela rapporten om Europas marina havsområden här.

Här finns en parallell rapport om situationen för Europas land- och sötvattensmiljöer.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta