Alla världens havsbottnar ska kartläggas

Trots att 70 procent av jordens yta täcks av hav är stora delar av bottnarna outforskade. Detta gäller inte minst för Norra ishavet. Foto: Leif Anderson

Under den nyligen avslutade havskonferensen i New York skänktes 18,5 miljoner USD för att påskynda kartläggningen av havens bottnar. Det har lett till målsättningen att alla marina bottnar ska vara kartlagda år 2030. Stockholms universitet blir ett av fyra centrum för forskningen.

Bidraget, som kom från The Nippon Foundation, mottogs tacksamt av det internationella forskningsprojektet GREBCO, som i över hundra år arbetat med kartläggning av världshaven. Tillskottet har resulterat i delprojektet GREBCO Seabed 2030, vars huvudmål blir att sammanställa all ny och tillgänglig djupdata till en högupplöst modell av världens havsbottnar.

– Ny information om havsbotten kommer att leda till ny grundforskning och nya upptäckter. Havsbottens form är grundläggande för att förstå havsströmmar, transport och fördelning av värme på jorden, samt hur jordens kontinenter rör sig, säger Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik på Stockholms universitet och prefekt vid Institutionen för geologiska vetenskaper.

Stockholms universitet kommer i huvudsak att bearbeta och sammanställa djupdata från norra Stilla havet och Norra ishavet. I flera av dessa områden saknas kunskap om bottnarna och förhoppningen är att nya expeditioner kan bli aktuella.

Läs mer här.

Hans Hällman

 

Publicerad: 28 June 2017
Av: Hans Hällman