Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Enligt Älvkarleby Sportfiske kan hundratusentals smolt ha blivit fågelföda. Foto: Älvkarleby Sportfiske
Älvkarleby: ”Närmare 50 000 smolt uppätna av skarv”

Frågorna har varit många kring vad som hänt med öringen i Älvkarleby – och återigen pekas skarven ut som den stora boven i dramat. Enligt Älvkarleby Sportfiske har minst 50 000 öringsmolt blivit uppätna av skarv de senaste 3 åren.

Det är Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske som rapporterar att Sveriges Lantbruksuniversitet nu gjort en preliminär sammanställning av de pittags som hittats vid skarv- och hägerkolonier i närheten av Dalälven mellan åren 2018–2019.

Enligt honom har 21,33 procent av alla märkt havsöringssmolt som satts ut de senaste 3 åren hittats på antingen skarv- eller hägerkolonierna.

– På dessa siffror har SLU gjort en preliminär beräkning av vad fågelpredationen minst har ätit. 47 557 stycken havsöringssmolt på de 3 senaste åren är det absolut minsta antalet som blivit fågelmat. Räknar man på sannolikheten på både lax- och havsörings smolt senaste 3 åren så är den siffran minst 233 280 stycken smolt som blivit fågelmat, skriver en förtvivlad Janne Olsson.

Fågelpredationen tros ha legat på minst 80 procent på den totala utsatta havsöringssmolten senaste åren. Nu riktar han både kritik och en önskan mot myndigheterna att ingripa.

– Ska vi ha ett fortsatt havsöringsfiske så lär nog dessa fåglar decimeras kraftigt. Givetvis har den kompensationsodlade smolten sämre överlevnad på grund av olika anledningar, men den odlade smolten odlas inte upp för att sedan bli fågelmat, säger Janne Olsson och frågar sig om vi ser de sista havsöringsåren framför oss?

Läs hela inlägget här!

Spana även in detta:

https://www.fiskejournalen.se/joda-det-var-visst-ratt-att-oljera-skarvarnas-agg/

Relaterad nyhet från din region
23 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta