Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Enligt Älvkarleby Sportfiske kan hundratusentals smolt ha blivit fågelföda. Foto: Älvkarleby Sportfiske
Älvkarleby: ”Närmare 50 000 smolt uppätna av skarv”

Frågorna har varit många kring vad som hänt med öringen i Älvkarleby – och återigen pekas skarven ut som den stora boven i dramat. Enligt Älvkarleby Sportfiske har minst 50 000 öringsmolt blivit uppätna av skarv de senaste 3 åren.

Det är Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske som rapporterar att Sveriges Lantbruksuniversitet nu gjort en preliminär sammanställning av de pittags som hittats vid skarv- och hägerkolonier i närheten av Dalälven mellan åren 2018–2019.

Enligt honom har 21,33 procent av alla märkt havsöringssmolt som satts ut de senaste 3 åren hittats på antingen skarv- eller hägerkolonierna.

– På dessa siffror har SLU gjort en preliminär beräkning av vad fågelpredationen minst har ätit. 47 557 stycken havsöringssmolt på de 3 senaste åren är det absolut minsta antalet som blivit fågelmat. Räknar man på sannolikheten på både lax- och havsörings smolt senaste 3 åren så är den siffran minst 233 280 stycken smolt som blivit fågelmat, skriver en förtvivlad Janne Olsson.

Fågelpredationen tros ha legat på minst 80 procent på den totala utsatta havsöringssmolten senaste åren. Nu riktar han både kritik och en önskan mot myndigheterna att ingripa.

– Ska vi ha ett fortsatt havsöringsfiske så lär nog dessa fåglar decimeras kraftigt. Givetvis har den kompensationsodlade smolten sämre överlevnad på grund av olika anledningar, men den odlade smolten odlas inte upp för att sedan bli fågelmat, säger Janne Olsson och frågar sig om vi ser de sista havsöringsåren framför oss?

Läs hela inlägget här!

Spana även in detta:

https://www.fiskejournalen.se/joda-det-var-visst-ratt-att-oljera-skarvarnas-agg/

Relaterad nyhet från din region
39 minuter sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om han hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, dvs om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta