Frågorna har varit många kring vad som hänt med öringen i Älvkarleby – och återigen pekas skarven ut som den stora boven i dramat. Enligt Älvkarleby Sportfiske har minst 50 000 öringsmolt blivit uppätna av skarv de senaste 3 åren. " />
Annons
Älvkarleby: "Närmare 50 000 smolt uppätna av skarv" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Enligt Älvkarleby Sportfiske kan hundratusentals smolt ha blivit fågelföda. Foto: Älvkarleby Sportfiske
Älvkarleby: ”Närmare 50 000 smolt uppätna av skarv”

Frågorna har varit många kring vad som hänt med öringen i Älvkarleby – och återigen pekas skarven ut som den stora boven i dramat. Enligt Älvkarleby Sportfiske har minst 50 000 öringsmolt blivit uppätna av skarv de senaste 3 åren.

Det är Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske som rapporterar att Sveriges Lantbruksuniversitet nu gjort en preliminär sammanställning av de pittags som hittats vid skarv- och hägerkolonier i närheten av Dalälven mellan åren 2018–2019.

Enligt honom har 21,33 procent av alla märkt havsöringssmolt som satts ut de senaste 3 åren hittats på antingen skarv- eller hägerkolonierna.

– På dessa siffror har SLU gjort en preliminär beräkning av vad fågelpredationen minst har ätit. 47 557 stycken havsöringssmolt på de 3 senaste åren är det absolut minsta antalet som blivit fågelmat. Räknar man på sannolikheten på både lax- och havsörings smolt senaste 3 åren så är den siffran minst 233 280 stycken smolt som blivit fågelmat, skriver en förtvivlad Janne Olsson.

Fågelpredationen tros ha legat på minst 80 procent på den totala utsatta havsöringssmolten senaste åren. Nu riktar han både kritik och en önskan mot myndigheterna att ingripa.

– Ska vi ha ett fortsatt havsöringsfiske så lär nog dessa fåglar decimeras kraftigt. Givetvis har den kompensationsodlade smolten sämre överlevnad på grund av olika anledningar, men den odlade smolten odlas inte upp för att sedan bli fågelmat, säger Janne Olsson och frågar sig om vi ser de sista havsöringsåren framför oss?

Läs hela inlägget här!

Spana även in detta:

https://www.fiskejournalen.se/joda-det-var-visst-ratt-att-oljera-skarvarnas-agg/

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Fiskejournalen
Vill du jobba med sportfiske och e-handel?

Vi söker nu efter en kundservicemedarbetare till vårt butiksteam på Fiskejournalen.

Arbetet består av att hjälpa butikskunder med produktrelaterade frågor, samt sköta administration.

Egenskaper vi efterlyser hos den sökande:

  • Stort fiskeintresse
  • Vill utvecklas inom e-handel
  • Lösningsorienterad
  • Serviceinriktad
  • Konsekvent i sitt agerande
  • Öppen för andra arbetsuppgifter

Om tjänsten
En heltidstjänst 100%
När: Snarast
Vart: Stockholm

Låter det intressant eller har frågor om tjänsten? Skicka ditt CV och berätta varför just du ska bli en del av Fiskejournalen till philip.carlsson@jaktochfiskejournalen.se.

Du kanske även gillar detta