Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
Skarp kritik om skarven från Älvkarleby sportfiske

Fiskejournalen berättade i höstas om upptäckten att skarv åt mängder av smolt kring Älvkarleby. Trots detta så skyddas skarven som om den vore akut hotad. Är det verkligen rimligt? frågar sig Janne Olsson i en färsk debattartikel.

Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske är bekymrad över utvecklingen kring skarven, och riktar flera frågetecken mot förvaltningen av den genom en debattartikel i Arbetarbladet.

”Jag har nu läst skarvförvaltningen Gävleborgs län reviderad 2018-09-11, och blir väldigt förvånad och mycket orolig för fiskets framtid. Jag tolkar denna förvaltning som att skarven ska skyddas till vilket pris som helst”, skriver han i debatten.

Länsstyrelsen uttrycker att det finns behov av ett inriktat arbete för att öka acceptansen för skarv och förebygga olovlig störning av skarvkolonier. Det ifrågasätter Janne Olsson skarpt:

”Endast Gävle/Älvkarleby har haft ett medel på över 3 200 häckande skarvar i Gävle/Älvkarleby senaste 20 åren. Då är inte ungfåglar inräknade. Har myndigheterna verkligen kontroll på skarvens påverkan på vår fiskresurs?”

Hela debattartikeln hittar du här:

Tidigare rapportering hittar du nedan:

Sorglig upptäckt: Skarv åt mängder av öringsmolt

Relaterad nyhet från din region
28 minuter sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta