Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Bild: Patagonia
Älvräddarna och Patagonia turnerar mot vattenkraft

Den 7 maj går startskottet för Älvräddarnas och Patagonias gemensamma film- och föredragsturné. Minst sju orter besöks och syftet är att väcka engagemang mot den småskaliga vattenkraften i Sverige och på Balkan.

Patagonias senaste film – Blue Hart – belyser vattenkraftens mörka baksida. Just nu planeras hela 3000 småskaliga vattenkraftverk i Bosnien och filmen visar hur lokalbefolkningen protesterar mot utbyggnadens förödande effekter mot den unika flodmiljön.
Filmen kommer att visas och diskuteras under Ävräddarnas och Patagonias gemensamma turné. Stort utrymme ges även till regeringens nylagda förslag om hur Sveriges vattenkraft ska miljöanpassas. Älvräddarna och många andra tycker att förslaget är dåligt och att det allvarligt hotar våra rinnande vatten.

”Kom och lyssna och se film och lär dig om varför småskalig vattenkraft bör avvecklas i Sverige och stoppas i Bosnien”

– Kom och lyssna och se film och lär dig om varför småskalig vattenkraft bör avvecklas i Sverige och stoppas i Bosnien, hälsar Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

Följande datum är inbokade:

7/5        Bollnäs – Skandinavienpremiär!
8/5        Sorsele
9/5        Umeå Fiske Center
10/5      Umeå Blix Sport (enbart föreläsning)
15/5      Piteå
16/5      Skellefteå
17/5      Långsele
21/5      Hallstahammar
22/5      Trollhättan
23/5      Mörrum
24/5      Naturkompaniet Sickla

Vill du försöka boka in ett föredrag närmare dig? Kontakta i så fall esa.fahlen@alvraddarna.se.

Mer information om föredragen kommer snart att presenteras här.

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
Är du sugen på sej? Från den 15 juli får vissa svenskar åka till Norge för fiskesemester. Foto: Robert Westin.
Norge öppnar försiktigt upp gränsen för turister

Från den 15 juli gäller nya inreseregler till Norge. Många svenska lax- och havsfiskare har väntat med spänning på vad detta kommer att innebära. Fiskejournalen har svaret.

Fram till den 15 juli har det varit svårt att passera den norska gränsen. Få anledningar har gett grönt ljus för att passera gränsen. Två exempel har varit om man jobbar- eller om man äger hus i Norge.

För att minska risken för smittspridning av covid-19 så har Norge valt att stoppa alla turister, till många svenska sportfiskares förtret.

Nu har den norska regeringen meddelat att man försiktigt kommer att öppna upp gränsen från den 15 juli. Även för turister.

På grund av smittspridningen i Sverige så har man bedömt att svenska som bor i Blekinge, Kronoberg och i Skåne är välkomna utan att behöva sitta i karantän.

Den norska regeringen påpekar att dom håller koll på läget och om smittspridningen skulle öka i något av dessa län så kan nya regler införas.

Här kan du läsa om vilka regler som gäller för människor som vill turista i Norge.

Du kanske även gillar detta