Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Svårt att avgöra exakt i mörkret, men nog var det samma 120-centimetersgädda som högg två gånger i rad för Anders Axelsson? Foto: Privat
Anders lurade upp samma storgädda två gånger?

Anders Axelsson från Äppelbo lyckades med konststycket att få två 120-centimetersgäddor på samma pass. Det mesta talar dock för att det var samma glupska gädda som han drog upp två gånger på isen.

Det händer med jämna mellanrum att fiskare rapporterar att de fått samma gädda både två och fler gånger. Att samma gädda låter sig fångas två gånger på en förmiddag hör dock inte till vanligheterna. Anders Axelsson berättar om det lyckade fiskafänget.

– Jag var ute tidigt och satte ut mina spön en stund innan gryningen. När det börjat ljusna en aning, så man med ansträngning kunde se närmsta spöet, så hördes en bjällra. Gäddan tar lina och mothugget sitter. Efter en hyfsat kort, men ändå häftig fight med flera rusningar kan jag landa en gädda modell större. Ser direkt att den är lång, stor skalle, men väldigt smal.

Anders mäter gäddan till 120 centimeter och den väger in på 9.23 kilo. Han filmar en kort sekvens med mobilen för att kunna ta ut några bilder senare. Därefter får gäddan simma tillbaka till sitt rätta element.

– Timmarna går och det flaggar ganska bra. Får 5–6 gäddor modell mindre. Strax före klockan 11 är det dags för stor fisk igen. Denna gången känns fisken piggare och jag börjar fundera på om det är en större. När jag väl landat den så mäter och väger jag den snabbt och konstaterar att det nog är samma gädda som tagit igen. Förser mig med några bilder innan gäddan piggt simmar ner i djupet igen.

Anders berättar att flera ställt frågan om det verkligen var samma gädda, men det finns flera tecken på bilderna som talar för det. Fotoförhållandena var långtifrån optimala, men han har jämfört prickar och mönster, och fiskarna var ju exakt lika långa och smala.

– Den vägde 9.23 kilo första gången, med en mört i munnen. Andra vägningen stannade vågen på 9.12 kilo. Jag är mest nöjd över att ha fått två stycken 120-fiskar på samma fiskepass, oavsett om det vara samma eller ej, säger en glad fångstman.

Läs även om abborren ”Fläcken” som fångats om och om igen:

https://www.fiskejournalen.se/huggvilliga-abborren-flacken-har-fangats-nio-ganger/

 

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta