Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige
Senaste nytt: Ännu en sameby kräver att få ta över fisket

På fredagen kom nyheten som många sportfiskare befarat. Ännu en sameby kräver att få förvalta fiske och jakt inom sitt område, i stället för staten.

Det är Talma sameby, norr och öster om Torne Träsk, som skrivit ett brev till länsstyrelsen i Norrbotten där de kräver ett stopp för statens upplåtelse av jakten och fisket.

Samebyn refererar till Girjasdomen, där Högsta Domstolen gick på samernas linje och gav dem rätt att upplåta fisket och jakten. Sedan dess har Girjas beslutat att bara människor bosatta i Norrbotten får köpa fiskekort inom samebyn.

Talma samebys ordförande Aslak Allas skriver bland annat i brevet: ”Om upplåtelserna inte upphör snarast, kan Talma sameby komma att vidta rättsliga åtgärder.”

Nu återstår det att se hur länsstyrelsen i Norrbotten agerar:

– Principiellt bedömer inte vi den här typen av ärenden men vi har precis fått frågan till oss och vi kommer att titta på ärendet och bereda det, säger kommunikationschef Fredrik Hedlund till SVT Nyheter Norrbotten.

Fiskejournalen följer naturligtvis händelseutvecklingen och återkommer när mer information finns.

Läs mer om Girjas-domen:

Sportfiskare anmäler Girjas sameby för diskriminering

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta