Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Vi kan trots allt inte bortse ifrån att det är endast 32 ekonomiska företag som processat fram domen som skapat åtskillnad mot både nära och kära, skriver debattören.
Senaste nytt: Ännu en sameby kräver att få ta över fisket

På fredagen kom nyheten som många sportfiskare befarat. Ännu en sameby kräver att få förvalta fiske och jakt inom sitt område, i stället för staten.

Det är Talma sameby, norr och öster om Torne Träsk, som skrivit ett brev till länsstyrelsen i Norrbotten där de kräver ett stopp för statens upplåtelse av jakten och fisket.

Samebyn refererar till Girjasdomen, där Högsta Domstolen gick på samernas linje och gav dem rätt att upplåta fisket och jakten. Sedan dess har Girjas beslutat att bara människor bosatta i Norrbotten får köpa fiskekort inom samebyn.

Talma samebys ordförande Aslak Allas skriver bland annat i brevet: ”Om upplåtelserna inte upphör snarast, kan Talma sameby komma att vidta rättsliga åtgärder.”

Nu återstår det att se hur länsstyrelsen i Norrbotten agerar:

– Principiellt bedömer inte vi den här typen av ärenden men vi har precis fått frågan till oss och vi kommer att titta på ärendet och bereda det, säger kommunikationschef Fredrik Hedlund till SVT Nyheter Norrbotten.

Fiskejournalen följer naturligtvis händelseutvecklingen och återkommer när mer information finns.

Läs mer om Girjas-domen:

Sportfiskare anmäler Girjas sameby för diskriminering

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta