Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin

Foto: Michael Paszkowski

Äntligen premiär – öringlusten tokhög på västkusten

Suget och längtan efter havsöringspremiären på västkusten verkar aldrig ha varit större än denna säsong. Nu återstår det bara timmar – och för att få kortast möjliga tid till första hugget så kommer här några heta tips från rutinerade öringjägaren Emin Lager.

Emin Lager – rustad för premiär.

Flera fiskeforum har tapetserats med inspirationsbilder inför premiären på västkusten 1 april. Folk som testar vadare, visar upp sina nya flugor och frågor kring vilken lina som gäller just denna vår. Möjligtvis är längtan och rastlösheten större just nu på grund av coronaviruset, som håller många ofrivilligt hemma.

Hur som helst. Snart är det dags – och Emin Lager visar förhoppningsvis vägen mot den första fisken.

– Jo, nu är äntligen säsongen snart här igen. Klassiskt är att under premiären söka fisken i grunda vikar med pålandsvind. Men av erfarenhet med milda vintrar så skulle jag inte utesluta att testa längs med djupkanter redan nu, säger Emin Lager.

Hans råd är att prova först i grunda vikar, och att prova med sjunklina längst branter mot större djup om fisket skulle vara trögt.

– Ofta kan man hitta stationär och stor blank fisk på dessa platser. Stanna inte på en plats hela dagen utan rör er ofta från plats till plats. En grad varmare vatten i en vik några hundra meter bort kan ofta avgöra om du får en fisk i håven eller inte. Använd er av exempelvis Googlemap och gör en liten plan inför er premiär. Det ger ofta ett bra resultat. Ut och njut av våren – och tänk på att låta slanka fiskar få simma tillbaka, hälsar en laddad Emin Lager.

Här nedan kan du läsa vilka regler som gäller för havsöringsfisket:

Har du koll på havsöringsreglerna?

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta