Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Jesper Burman med vinnarlaxen på 20,14 kilo!
Äntligen storlax i Älvkarleby – två bjässar i topp på tävling

Det arrangeras fisketävlingar runt hela riket just nu – och Fiskejournalen håller förstås utkik efter spektakulära resultat. Det har Majlaxen i Älvkarleby levererat – nämligen två laxar i 20-kilosklassen!

Mikael Malm med lax på 19,2 kilo.

Majlaxen i klassiska Älvkarleby är precis vad det låter som, alltså att fånga den största laxen under maj, där vinnaren får en fiskerulle som belöning. Det priset stannar detta år i bygden, eftersom hemmafiskaren Jesper Burman vann tävlingen tack vare den imponerande giganten på 20,14 kilo. Laxen mätte 119 centimeter och fångades från ”Korallen”. Inte mycket sämre var Mikael Malm från Skutskär, som fick en lax på 19,2 kilo några dagar innan tävlingen avslutades.

Christian Johansson på Älvkarlebysportfiske konstaterar att det var väldigt stora fiskar som rapporterades in i år.

– Det har kommit upp 12 stycken laxar totalt, och det är flera stora fiskar. Det blir nog ett storlaxår i år, säger Christian till Fiskejournalen.

Fisket i Älvkarleby har mest handlat om en krisande havsöringstam och smoltätande skarv den senaste tiden, så det var verkligen välkommet med några storlaxar i rampljuset.

Grattis till fångstmännen, hälsar redaktionen!

Läs om positiva nyheter för laxen:

Hoppfullt besked – mindre miljögifter i Östersjölax

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta