Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Håkan Rotter har lagt ribban för vintern, med den här gäddan som var minst 126 centimeter lång. Foto: Jessica Dolk
Är det här vinterns längsta gädda hittills?

Är detta den längsta gäddan som fångats på ismete hittills denna vinter? Håkan Rotters bjässe på 12,5 kilo och 126-128 centimeter är hur som helst svårslaget.

Ja, längden kan vi faktiskt inte fastställa helt säkert. Gäddan var nämligen för lång för den medhavda mätmattan, och det var viktigare att få tillbaka den i fint skick i vattnet igen än att spilla tid på att mäta millimetrar. Men minst 126 centimeter lång var den, troligtvis lite längre.

Snabbt upp och snabbt tillbaka.

Det var Håkan Rotter och Jessica Dolk som drog upp jätten ur en sjö i Hudiksvallområdet på klassiskt ismete med betesfisk. De är ett mycket rutinerat team, som har mängder av 10-plussare på sitt samvete. Det här var dock säsongens första över 10 kilo.

– Det tog oss tre pass att få en plussare. Den var dock väldigt långsmal och inte alls i någon bra kondition, berättar Jessica Dolk som skyndade sig att ta en bild på fisken innan den fick simma tillbaka.

Nu hoppas de att den äter upp sig ordentligt under julen.

Har du fångat en längre gädda än denna i vinter? Glöm inte att rapportera det till oss på Fiskejournalen i så fall!

Här nedan får du lite tips på vägen:

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta