Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Missa inte att spana in detta konstverk om ni passerar Kramfors. Foto: Privat
Är detta Sveriges största hyllning till laxen?

Just nu firas det internationella året för laxen. Nu kommer kanske den allra största hyllningen till laxen från konstnären Daniel ”Huge” Fahlström.

Daniel ”Huge” Fahlström i aktion. Foto: Privat

Det är i Kramfors som det uppenbarat sig ett färgstarkt landmärke i fiskarnas tecken. Graffitikonstnären Daniel ”Huge” Fahlström är känd sedan tidigare för sina muralmålningar, och när han fick uppdraget att sätta färg på en stor plåtvägg i Kramfors så föll det sig naturligt att det blev en fisk. Fyra dagar tog det att färdigställa det gigantiska konstverket.

– Önskemålet från kunden var någon form av naturmotiv, och det landade i en lax som hoppar ur älven. Jag älskar att fiska, men det blir inte så mycket tillfällen. Fast för två helger sedan blev det gäddfiske på Åland, berättar Daniel Fahlström för Fiskejournalen.

Lustigt nog i sammanhanget så heter den aktuella byggnaden ”Braxen”, men det är väl troligt att den fortsättningsvis kommer att kallas för ”Laxen”.

 

Läs nedan om hur den vilda laxen ska skyddas:

Så ska den svenska laxen skyddas – nya regler föreslås

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Robert Westin
Viktigt att veta hur man får hantera signalkräftan, som inte hör hemma i vår svenska natur och bär på kräftpesten. Man får inte sumpa kräftor eller sätta ut kräftor.
Kräftpest i Indalsälven

Kräftpest har spridit sig i Indalsälven, nedströms från Järkvissle, på en sträcka av fem mil.  Länsstyrelsen påpekar nu att man som fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

I norra Sverige är flodkräftan den vanligaste arten. Den är mycket känslig mot kräftpesten och dödligheten kan bli upp till 100 procent i ett vattendrag där kräftpesten har fått fotfäste.

Nu har en illegal utsättning av signalkräftor upptäckts i Indalsälven vilket har gjort att Länsstyrelsen har gått ut med tydliga instruktioner; En fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

– Det enklaste är att stoppa in sin fiskerulle i frysen. När det gäller båtar så gäller det att man inte tar den direkt här ifrån och sätter ner den i en annan sjö eller älv. Båten skall torka upp minst ett dygn, säger Anneli Hamring, arrendator till Bergeforsfisket, till P4 Västernorrland

Du kanske även gillar detta