Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige
Missa inte att spana in detta konstverk om ni passerar Kramfors. Foto: Privat
Är detta Sveriges största hyllning till laxen?

Just nu firas det internationella året för laxen. Nu kommer kanske den allra största hyllningen till laxen från konstnären Daniel ”Huge” Fahlström.

Daniel ”Huge” Fahlström i aktion. Foto: Privat

Det är i Kramfors som det uppenbarat sig ett färgstarkt landmärke i fiskarnas tecken. Graffitikonstnären Daniel ”Huge” Fahlström är känd sedan tidigare för sina muralmålningar, och när han fick uppdraget att sätta färg på en stor plåtvägg i Kramfors så föll det sig naturligt att det blev en fisk. Fyra dagar tog det att färdigställa det gigantiska konstverket.

Annons

– Önskemålet från kunden var någon form av naturmotiv, och det landade i en lax som hoppar ur älven. Jag älskar att fiska, men det blir inte så mycket tillfällen. Fast för två helger sedan blev det gäddfiske på Åland, berättar Daniel Fahlström för Fiskejournalen.

Lustigt nog i sammanhanget så heter den aktuella byggnaden ”Braxen”, men det är väl troligt att den fortsättningsvis kommer att kallas för ”Laxen”.

Läs nedan om hur den vilda laxen ska skyddas:

Så ska den svenska laxen skyddas – nya regler föreslås

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta