Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige
Årets märkning avklarad – så många tonfiskar fångades

Årets tonfiskmärkning på svenska västkusten är avklarad. Det blev ett minst sagt blåsigt projekt, där sex nya fiskar märktes i forskningens namn.

Tonfiskmärkningen 2019 i Sportfiskarnas och SLU Aquas regi fick en flygande start, med flera märkta fiskar redan första dagen. Fortsättningen blev dock lugnare, åtminstone när det gällde själva fisket. Vädret visade sig bli den värsta motståndaren, och personalen till havs rapporterar om svårarbetade förhållanden, och vissa dagar kunde inte ens båtarna lämna hamnen. Under slutspurten sågs inte heller lika mycket aktivitet i ytan som under de första dagarna, och en teori var att fiskarna helt enkelt hade styrt kosan mot annat håll.

Sex nya fiskar kunde dock märkas, och nu blir det spännande att följa deras resa innan de förhoppningsvis återvänder till svenska farvatten.

”Tillsammans med tidigare års märkta fiskar börjar vi nu bygga upp den kunskapsbas som behövs för att förstå och förvalta denna fantastiska fisk som återigen börjat besöka våra svenska vatten. Märkena som nu simmar i Skagerrak är av både typen som pingar på lyssningsbojar under flera år framöver, och sådana som loggar sina data och sänder via satellit när de släpper från fisken”, rapporterar SLU Aqua som återkommer med detaljer om fiskarna framöver.

Missa inte dokumentären om tonfiskarna på SVT!

Läs om mer spännande forskning:

Färsk uppsats visar: De stora gäddorna blir färre

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta