Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Laxen behöver all hjälp den kan få. Foto: Martin Falklind
Auktioner till förmån för laxen

Vill du hjälpa till att stödja bevarandearbetet för laxen? Då finns en bra möjlighet nu i samband med att Ulf ”Wolfie” Johansson, känd fiskeguide från Blekinge, arrangerar ett antal nätauktioner där alla pengar går till fiskevård.

I dag klockan tio avslutades en veckolånga budrunda på två Navionics plus-sjökort som skänkts av Navionics. Vinnarbudet blev 1700 kronor styck vilket gav 3400 välbehövliga kronor till Mer lax i Vättern. Auktionen var en av flera i Facebookgruppen Vi som gillar Trolling och så fort den avslutades så inleddes en ny. Nu ligger en Maximus torrdräkt ute från Fladen Fishing. Den kan du buda på ända fram till nästa söndag kl 10.00, då ytterligare en ny auktion tar vid. 

Vi ringer upp Ulf för att höra lite mer om tanken bakom auktionerna.
– Det här gör vi förstås för att bidra till viktiga insatser för laxen, men också för att det är roligt. Vi märker ett stort intresse och vi hoppas kunna köra detta ett tag framöver. Och förutsättningarna ser bra ut – i Facebookgruppen Vi som gillar Trolling är vi över 6300 medlemmar från hela Norden. Att vi har bra grejer och att alla intäkter oavkortat går till Laxfond Vänern, Stiftelsen för Östersjölaxen och Mer lax i Vättern bidrar förstås också till att många vill vara med, hälsar han.

Följ auktionerna här. 

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta