Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
Bakslag i torskprojekt – fisk svårt drabbade av levermask

Förra året inleddes ett projekt med att stödutfodra magra torskar i Östersjön. Men det har visat sig att många av torskarna som fiskats upp för att matas har stora problem med levermask.

Det kommer alltså tråkiga rapporter från projektet utanför Eriksberg, som leds av SLU och bland annat finansieras av Baltic Sea 2020 och EU-medel.

Det hela började med att yrkesfiskarna fick mycket magra fiskar i sina nät, men i stället för att slänga tillbaka dem inleddes ett projekt med att förvara dem i odlingskassar och ge dem mat.

Annons

Men det har visat sig att många av torskarna som fiskats upp för att matas har stora problem med levermask. Den äter upp fiskens lever och det är ett allvarligt tecken, enligt Sven-Gunnar Lunneryd som är professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU:

– I princip finns inte levern kvar, säger han till Sveriges Radio.

Torskarnas har matats med yrkesfiskarnas bifångster, bland annat karp, skarpsill och abborre. Det står nu klart att projektet kommer att förlängas, och att det kommer att forskas på den aktuella levermasken.

Läs om dumpning av fisk.

Dumpad fisk: Det här gäller vid pimpeltävlingar

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta