Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Bild: Magurobotics
Batteridriven betesfisk – flipp eller flopp?

Att agna med levande fisk på kroken är inte längre tillåtet. Men nu kommer en uppfinning som kanske kan få död fisk att bete sig lika lockande? Zombait stoppas in genom fiskens mun och får den att simma runt på elektrisk väg.

Kommer framtidens beten att vara robotiserade? Ja, det tycks i alla fall företaget Magurobotics satsa på. Deras senaste produkt – Zombait – uppges vara världens första robotiserade bete för att få död fisk att likna levande.
Uppfinningen drivs av uppladdningsbara batterier som ska kunna ge över tre timmars högintensivt sprattlande. Fångar den fisk? Ja, i alla fall att dömma av företagets Youtubefilm.

Även nyhetskanalen CNBC tycks nöjda med resultatet, vilket deras inlägg på Facebook visar.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/CNBCMakeIt/videos/1905269659534523/”]

 

Läs mer om produkten här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta