Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige
Bättre båtkoll i Karlskrona – nu söks frivilliga sjöräddare

Trafiken av fritidsbåtar har ökat i Karlskrona, som inte minst är ett populärt tillhåll för gäddfiskare. Nu finns det till och med anledning för Sjöräddningssällskapet att satsa på verksamhet där.

Sjöräddningssällskapet haft en räddningsstation på Hasslö sedan 1979 har, som varit räddningsstation för Karlskronas skärgård. Nu undersöker de möjligheterna att starta en så kallad brygga till Hasslö-stationen, med placering i Karlskronas tätort. Samtidigt söker organisationen också fler frivilliga till Hasslö.

– Vi har genom åren fått frågor från intresserade Karlskronabor som velat engagera sig ideellt. Det har dock varit omöjligt att klara inställelsetiden, en kvart, till våra båtar på Hasslö från staden, säger Anton Kock som är distriktssamordnare för Kalmar, Kronobergs och Blekinge län på Sjöräddningssällskapet.

Annons

Ett första informationsmöte ska hållas i Militärhemmet 13 januari klockan 18.30, och tron är att det finns goda möjligheter att hitta frivilliga med kompetenser som Sjöräddningssällskapet har behov av.

– För att långsiktigt kunna etablera oss behövs många frivilliga och vi står för all den träning och utbildning som behövs. Och det är många som behöver engagera sig, eftersom Sjöräddningssällskapet lever helt på insamlade medel, som gåvor och medlemsavgifter, säger Anton Kock till www.searchmagazine.se.

Läs mer från Karlskrona:

https://www.fiskejournalen.se/tavlingsfiskare-greps-pa-orlogsbas-doms-till-boter/

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta