Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Överblivna mediciner ska lämnas på Apoteket – inte spolas ner i toaletten. (Foto: MagazineArt/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)
Bekräftat i färsk forskning – mediciner drogar fiskar

En färsk doktorsavhandling bekräftar det som många redan vetat. Nämligen att mediciner som spolas ut från människor drogar fiskar när de hamnar i vattnet.

Det är Sveriges Radio P4 Gävleborg som uppmärksammat forskningen vid Umeå universitet som utförts av Annelie Lagesson från Edsbyn. Den visar hur medicinrester i vattnet effektivt ansamlas i bottenlevande snäckor, som i sin tur är föda åt fiskarna.

– De här snäckorna kan koncentrera pollenallergimedicin mer än 70 000 gånger! De blir ett slags levande ”piller” som kryper omkring på botten av vattendragen, säger docent Jonatan Klaminder som leder hennes miljövetenskapliga forskargrupp i Umeå, till P4 Gävleborg.

När läkemedelssubstanserna kommer in i näringskedjan så kan de på ett dramatiskt sätt förändra fiskars beteende. Psykofarmaka gör exempelvis småfiskar dumdristiga och P-piller skapar transsexuella fiskar som inte kan föröka sig.

– Vi har i laboratorieförsök sett hur P-piller förvandlar hanfiskar till ett mellanting mellan hane och hona som inte kan föröka sig, berättar Jonatan Klaminder.

Nu är deras ambition att ta forskningen till nästa nivå.

– Våra laboratorieförsök är en viktig varningssignal, men innan vi höjer larmnivån måste vi också först bevisa att läkemedelsrester även minskar fiskarnas överlevnad ute i naturen. Det är en svårare forskningsuppgift, konstaterar han.

Fiskejournalen har även tidigare rapporterar i ämnet:

Läkemedel hotar fiskar och sjöar

 

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta