Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Fler och större. Varma somrar verkar gynna abborren.
Bekräftat – varma sommaren gav fler stora abborrar

Som Fiskejournalen tidigare rapporterat så verkar varmare somrar gynna abborren – både när det kommer till antal och storlek. Nu kommer det även statistik från forskning som bekräftar detta.

Forskare vid SLU Aqua har nyligen presenterat resultat från Lagnö söder om Norrtälje, där antalet abborrar minskat vid provfisken de senaste 15 åren. Den här gången ser det mer hoppfullt ut – och troligtvis var den varma perioden 2018 en katalysator. Det fångades fler stora abborrar än under 2016 och 2017, även om det fortfarande var få sett över hela provfiskeperioden.

– Förhoppningsvis kommer den för abborren gynnsamma sommaren att bidra till fler vuxna abborrar om ett par år, säger Henrik Flink, forskningsassistent vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua).

Fiskar som gynnas av varmt vatten, till exempel abborre och mört, söker sig in till det varma vattnet i vikarna och fångas i provfiskenäten. Värme gör också att fiskynglen har en snabbare tillväxt vilket kan skapa starka årsklasser, konstaterar SLU i sin rapport.

Läs mer på deras hemsida.

Läs även om ovanligt stora abborrar på Fiskejournalen.se:

Sensationellt stora abborrar hittills under våren 2019

 

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta