Beslutet klart: Fortsatt torskstopp i östra Östersjön

Yrkesfisket orsakar konflikt mellan Frankrike och Storbritannien. Foto: Getty Images

Det blev både applåder och burop efter att EU:s fiskeministrar enats om de totala fångstkvoterna för Östersjön år 2020. Det står i alla fall klart att torskfisket i östra Östersjön blir i princip noll.

Strax efter midnatt mot tisdagen kom beskedet att svenska landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) och hennes utländska kollegor var överens om fiskekvoterna. Hon meddelade att förhandlingarna var en framgång, sett utifrån kraven att skydda torskbeståndet.

Endast 2 000 ton torsk som bifångst kommer att accepteras. För de västra delarna av Östersjön hade Sverige och EU-kommissionen hoppats på minus 68 procent, vilket nu uppgraderades en aning till minus 60.

– Vi har kommit fram till ett resultat över förväntan, i mitt tycke. Jag gick in i förhandlingarna med ambitionen att vi skulle få resultat så nära kommissionens förslag som möjligt. Vi landade inte exakt där, vilket jag inte hade förväntat mig, men resultatet är bra, säger landsbygdsministern till TT.

Jennie Nilsson säger också att hon velat se en större minskning, men att alla förslag ligger inom ramen av det som har varit Internationella havsforskningsrådets rekommendationer, med råge. Alla kvotbeslut hittar ni här!

– Så det här är ett bra förslag utifrån att man vill säkerställa ett hållbart fiske som medger att vi ska kunna fiska i våra vatten även i framtiden, säger Jennie Nilsson till TT.

Men alla håller inte med om att detta var en framgång.

– Beståndet av torsk från östra Östersjön och sill från västra Östersjön är i ett kritiskt tillstånd och närapå uttömda. Enligt vetenskaplig inrådan bör fiskekvoten för dessa bestånd vara noll, vilket innebär att inte en enda torsk från östra Östersjön eller en enda sill från västra Östersjön bör tas upp”, säger Ottilia Thoreson från Världsnaturfonden WWF till TT.

Det beslutades även om en minskning av fångstkvoten för östersjölax med 5 procent. Den totala fångsten blir då 86 575 laxar, vilket var i linje med EU-kommissionens tidigare förslag.

Läs mer om kraven inför EU-mötet:

Ödesdagar för Östersjötorsken – ska Sverige leverera?

Publicerad: 15 October 2019
Av: Anders Lundin