Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Hednäs kraftstation kommer inte att rivas ut, är beskedet från Skellefteå kommun. Foto: Mikael Bergh
Beslut upprör: Skellefteå säger nej till utrivning av Hednäs

Det hårt kritiserade kraftverket Hednäs i Åby älv kommer inte att rivas ut – åtminstone inte inom en snar framtid. Det står klart efter tisdagens beslut i Skellefteå kommun.

Det var dystra miner bland både politiker, sportfiskare och andra vattenvänner efter tisdagens beslut i Skellefteås kommunfullmäktige. Vänsterpartiets motion om att riva ut Hednäs kraftverk med hjälp av miljöfonder och nya kraftverksfonden fick visserligen stöd från både Miljöpartiet och Kristdemokraterna, men det räckte inte till mot majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen. Sverigedemokraterna ville återremittera frågan, men inte heller den varianten fick gehör.

Älvräddarnas ordförande Christer Borg följde debatten och beslutet med stort intresse, och drog en djup suck när röstningen var avklarad.

– Tragiskt okunniga politiker på sidan som vill behålla, men det beror på att de själva säger nej till att ta in information från andra än Skellefteå kraft. De kunde ha låtit folk från andra kommunala förvaltningar komma till tals, de som har hand om turism med mera, konstaterar Christer Borg.

Ett av den vinnande sidans huvudargument var att all energi behövs för Northvolts stundande etablering, som säger sig behöva 2 TWh för sin verksamhet.

Frågan är då om inte det är ett rimligt argument?

– Nej, Hednäs skulle bara ge 0,45 procent av deras kommande konsumtion. Ett nytt vindkraftverk skulle ge mer, säger Christer Borg.

Det började genast talas om bojkotter mot Skellefteå kommun bland sportfiskare och älvräddare efter beskedet, men Älvräddarna hoppas att det kommer fler möjligheter i framtiden att riva ut Hednäs kraftstation.

Läs om småskalig vattenkraft i Fiskejournalen:

Fiskvägar får tummen ned: ”Win-win att riva ut i stället”

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Holm
Tjejmetet är en tradition i Göteborg sedan 1997. Foto: Getty Images
Dags för Tjejmetet 2020

På söndag, den 16 augusti, är det dags för Tjejmetet i Vallgraven, i Göteborg. På grund av den pågående pandemin begränsas deltagarantalet till 50 personer.

Tävlingen pågår vid Fiskekyrka mellan klockan 11-13, och anmälan kan göras på plats från klockan 09:30. I tävlingen får endast kvinnor delta, och det finns två tävlingsklasser – senior och junior. Utöver den individuella tävlingen finns även möjlighet att delta i lagtävling (minst 2 och max 4 personer).

På grund av den pågående pandemin begränsas deltagarantalet till 50 personer, enligt Tjejmetets facebooksida: ”Obs endast de första 50 deltagarna får var med, pga regeringens beslut om folksamlingar om max 50 personer!”

Majorna Sportfiskeklubb har arrangerat Tjejmetet sedan 1997.

Klicka här för mer information om Tjejmetet 2020.

Du kanske även gillar detta