Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Snart är det äntligen dags för Sportfiskemässa igen.
Besöksrekord för Sporfiskemässan

Intresset för Sportfiskemässan i StockhoIm var stort. På tre dagar hade hela 15 513 besökare tagit del av det rika utbudet. Därmed slogs fjolårets rekord med god marginal.

Sportfisket i Sverige har medvind och det gäller även för Sportfiskemässan. Totalt kom 15 513 besökare till årets upplaga i Älvsjö, vilket nästan är 700 fler än förra årets rekord från Jönköping.

”Det känns jätteroligt förstås!”

– Det känns jätteroligt förstås! Jag vill tacka alla utställare för en fin insats och ser redan fram emot nästa år, säger Sportfiskemässans projektledare Agneta Brunell.

Fiskejournalen hade ansvar för Stora scenen och även där var det fullt med folk. Allt som oftast var det svårt att finna tomma stolar och totalt genomfördes 34 föredrag inom en rad olika områden.
En av många höjdpunkter var att höra SLU Aquas Andreas Sundelöf och Sportfiskarnas Markus Lundgren berätta om fjolårets fantastiska fiske efter blåfenad tonfisk!

Forskaren Andreas Sundelöf från SLU Aqua.

Se bildspel från Sportfiskemässan här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta