Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det är slut på fisket i populära Bjeveröds Sportfiske. Nu svarar markägaren på kritiken. Foto: Tomas Härstedt/Bjeveröds Sportfiske
Bjeveröds Sportfiske läggs ned efter flera motgångar

Fiskevattnet Bjeveröds Sportfiske har fått allt fler besökare, och tanken var att satsa ännu mer på utveckling de närmaste åren. Det blir precis tvärtom – nämligen en fullständig avveckling.

Bjeveröds Sportfiske i Skåne har nämligen meddelat att de går i graven efter tio år, på grund av att de inte kommer överens med markägaren.

”Det är Stiftelsen Skånska Landskaps beslut att inte förlänga vårt arrende och helt avsluta fisket i Bjeveröd till förmån för annan typ av verksamhet och de har varit omöjliga att kompromissa med på den punkten”, skriver de på sin hemsida.

Enligt Bjeveröds Sportfiske så har relationen med markägarna blivit sämre de senaste åren, och parterna har bland annat varit oense kring huruvida det ska fällas träd vid grillkojan eller inte. Tanken var att området skulle utvecklas som fiskedestination, bland annat genom en lagning av lilla dammen som de kämpat för i många år.

”De chockhöjde ändå arrendet, troligen för att se om vi gav upp självmant men det gjorde vi bevisligen inte. Det kom istället ett mejl en tid senare om att ledningen nu tänkt om och att arrendet sägs upp vid årsskiftet. Upp som en sol och ner som en pannkaka”, skriver de vidare på hemsidan.

Argumentet anges vara att det är för dyrt att rusta upp området för Bjeveröds Sportfiske skull och att de nu vill satsa mer på utomhuspedagogisk verksamhet, där fiske inte finns med i planen.

Snipp, snapp snut – så var sagan slut, konstaterar de själva.

Läs mer om beskedet på deras hemsida!

Missa inte heller detta:

Uppdrag utrotning: Så ska bäckrödingen bort från bäckarna

 

 

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta