Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Max Lösche firar 10 år som Svenskans tävlingsledare, och bjuder på flera nyheter inför 2020. Foto: Privat
Hitta troféfisken med expertens 3 bästa tips

Under de senaste veckorna har meteprofilen Max Lösche i Kalmar levt i en drömvärld. För några veckor sedan inledde han nämligen säsongen med ett nytt personligt rekord på id, då han fick sin efterlängtade koloss på 3050 gram.

Max Lösche är bland annat arrangör av Karp-cupen, och för er som är på jakt efter de stora fiskarna så kan hans guidning vara riktigt värdefull. Här bjuder han Fiskejournalens läsare på sina 3 bästa tips för vårmetet.

1) Det viktigaste man får tänka på er nog att nöta. Det krävs inga heldagar, gärna korta, men frekventa pass, så man har full koll på aktiviteten i ån! Vandrande lekfisk på våren syns när man kikar ofta; rullningar, bubblor, linpåsimningar, när aktiviteten är hög vid ytan så är det den under ytan med, och då är det bra att ha full koll på en sådan period! Förr eller senare träffar man på en sådan gulddag!

2) Använd dofter! Det är kallt i vattnet, fiskarna är fortfarande rätt så tröga och rör sig inte så jättemycket när de väl har parkerat sig i ett bakvatten, speciellt när man kör tidigt på säsongen. En mask, maggots eller majs doppade i lite gott kan göra mycket skillnad! Ett tips här är att ha ett fejkbete med på kroken, som alltid kan vara marinerad och skicka ut doften, samtidigt som den kan stanna kvar på kroken länge! Fruktiga smaker är att föredra tidigt på våren.

3) Rör på er mycket! Testa alla bakvatten ni kan hitta! Är det segt i ett sådant så går ni till ett annat; är det mycket fisk som vandrar så finns det någon hemma i alla bakvatten, det är de som är parkeringsfickorna för fiskarna som simmar uppströms i den hårda strömmen och det är just där man oftast tar dem! Det är också värt att återvända till samma plats efter någon timme; har man skrämt upp stimmet med en fångst så tar det oftast inte jättelänge innan de är tillbaka på samma fläck! För mig lönade det sig att köra många korta pass denna vår, då jag lyckades fånga min efterlängtade 3-plus-id i mars! Tidiga och frekventa besök vid ån gav utdelning!

Skitfiske på er, hälsar Max Lösche! Och tack för tipsen säger vi på Fiskejournalen!

Läs mer om mete och Karp-cupen:

Svenska Karp-cupen växlar upp med All in-tävling

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Voice of the Ocean har teamat upp med Lasse Åberg för att sprida kunskap om Östersjön. Foto: Voice of the Ocean webb.
Ny satsning förmedlar kunskap om tillståndet i Östersjön

Undersökningen ’Svensk samhällsoro 2019’ visade att ’Försäkrad havsmiljö’ ligger i topp hos svenskarna oro inför framtiden. Trots detta har ämnet svårt att prioriteras i samhället. Detta vill stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) förändra.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

– Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft, säger Carl Douglas, grundare av Voice of the Ocean.

För att nå ut med budskapet har Voice of the Ocean i ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor. Det gör stiftelsen i ett samarbete med Lasse Åberg.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har skapat tio animerade kortfilmer som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter.

Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst.

Länk: Här kan du se kortfilmerna om Östersjön.

Kort om stiftelsen

Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.

Mer information om stiftelsen finns på voiceoftheocean.org.

Du kanske även gillar detta