Blir fisket bättre när det regnar?

Fisken reagerar olika vid regn. Foto: Robert Westin.

En av dom äldsta diskussionerna inom sportfisket måste vara om fisket blir bättre- eller sämre när det regnar? Fiskejournalen har tittat lite närmare på olika teorier kring orsak och verkan då vattnet slår mot ytan.

Bland sportfiskare så råder det delade meningar om fisket blir bättre eller sämre då det regnar. Anledningen till oenigheten beror troligt på att det råder olika förutsättningar vid olika fiskevatten, regnet kan ge olika konsekvenser.

Humus färgat vatten ger färre hugg

Vid vissa sjöar- eller älvar så innebär ofta kraftigt regn att det blir brunfärgad. Detta fenomen är vanligare för sjöar som ligger nära skog eller jordbruk. Detta beror på att jord och även grus spolas ner i vattnet. Vattnet grumlas ofta under vår- och sen höst. Då jorden ofta är mättad. Det är överskottsvattnet som spolar ner jord, grus och samt grenar och gräs. Då blir siktdjupet betydligt sämre och fisken får svårt att se betet.

Ökat flöde skapa ofta hugg i rinnande vatten

I älvar och åar så kan ett mindre regn vara mycket positivt för sportfisket. Strömhastigheten ökar något. Strömlevande predatorer, till exempel öring och harr, gömmer sig vid stenar och annan struktur. Då vattenhastigheten ökar kommer mera mat att passera ståndplatser vilket gör dessa fiskar mera aktiva.

Regn kan öka syrehalten

När det börjar att regna så kan syremängden öka i vattnet. När det händer så betyder det ofta att fisken blir mera aktiv. Speciellt under vara sommardagar då syremängden ofta är lägre, på grund av värmen.

I grunda områden, eller grundare partier i en älv eller å, så känner fisken sig tryggare då mörkret faller. När ett större mörkare molnområde passerar så kan fisken tro att det blir kväll och då blir den tillfälligt mera aktiv på grund av att den känner sig tryggare.

Publicerad: 12 July 2020
Av: Robert Westin

Intressanta fiskeprylar från vår butik: