Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Robert Westin
Fisken reagerar olika vid regn. Foto: Robert Westin.
Blir fisket bättre när det regnar?

En av dom äldsta diskussionerna inom sportfisket måste vara om fisket blir bättre- eller sämre när det regnar? Fiskejournalen har tittat lite närmare på olika teorier kring orsak och verkan då vattnet slår mot ytan.

Bland sportfiskare så råder det delade meningar om fisket blir bättre eller sämre då det regnar. Anledningen till oenigheten beror troligt på att det råder olika förutsättningar vid olika fiskevatten, regnet kan ge olika konsekvenser.

Humus färgat vatten ger färre hugg

Vid vissa sjöar- eller älvar så innebär ofta kraftigt regn att det blir brunfärgad. Detta fenomen är vanligare för sjöar som ligger nära skog eller jordbruk. Detta beror på att jord och även grus spolas ner i vattnet. Vattnet grumlas ofta under vår- och sen höst. Då jorden ofta är mättad. Det är överskottsvattnet som spolar ner jord, grus och samt grenar och gräs. Då blir siktdjupet betydligt sämre och fisken får svårt att se betet.

Ökat flöde skapa ofta hugg i rinnande vatten

I älvar och åar så kan ett mindre regn vara mycket positivt för sportfisket. Strömhastigheten ökar något. Strömlevande predatorer, till exempel öring och harr, gömmer sig vid stenar och annan struktur. Då vattenhastigheten ökar kommer mera mat att passera ståndplatser vilket gör dessa fiskar mera aktiva.

Regn kan öka syrehalten

När det börjar att regna så kan syremängden öka i vattnet. När det händer så betyder det ofta att fisken blir mera aktiv. Speciellt under vara sommardagar då syremängden ofta är lägre, på grund av värmen.

I grunda områden, eller grundare partier i en älv eller å, så känner fisken sig tryggare då mörkret faller. När ett större mörkare molnområde passerar så kan fisken tro att det blir kväll och då blir den tillfälligt mera aktiv på grund av att den känner sig tryggare.

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Ulf Hemgren, Tomas Lennström, Stefan Hising, Joakim Olsson och Anton Hising försöker rädda laxar som blivit instängda. Foto: Joachim Eriksson
1600 laxar räddades i Älvkarleby

Ett åskoväder i slutet av juli fick en säkring i Älvkarleby kraftstation att slå ut, vilket ledde till att luckorna öppnades och Dalälvens leksugna laxar tog tillfället i akt att simma upp i fallet men för att sedan fastna i en stor grop. Då inleddes en räddningsinsats för laxarnas liv.

Omkring 15 personer – anställda, frivilliga och fisketillsyningsmän – drog igång en räddningsinsats för att fånga in och bära tillbaka de instängda fiskarna till älvfåran, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Totalt kunde 1600 laxar, med en medelvikt på omkring 6 kilo och något exemplar uppåt 20 kilo, räddas under den två dagar långa, men tuffa, insatsen.

– I den första svängen bar vi dem i bärsäckar en bra bit ner från gropen ner till utloppsrännan och det är ett väldigt tungt arbete. I gropen kunde vi sedan lägga ut notvarpar som vi drog ihop. Det kunde bli uppåt hundra laxar i en sådan not som vi drog  de fem, sex metrarna  ner till ådran. Totalt kunde vi rädda 1600 laxar på det viset. Om några dagar ska vi ta ett nytt tag i gropen och se om det är några kvar, säger Joachim Eriksson som jobbar Vattenfalls fiskodling i Älvkarleby i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta