Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
Tvåan Tobias Ekvall med enorm abborre på 2310 gram.
Blir Tobias praktfisk Sveriges största abborre 2019?

Vi har bara hunnit till mars, men mycket talar för att årets största svenska abborre redan kan vara fångad. Det blir spännande att se hur länge Tobias Ekvalls praktfisk på 2310 gram står sig

Han höjde sitt personliga rekord med eftertryck när han fick denna gigant, och den bevisade även att drömfisken kan finnas mycket närmare än du tror.

– Förra året gjorde jag en stor satsning utomlands, som tog mycket tid, för att försöka fånga en drömabborre. På min födelsedag 29 mars lyckades jag med mitt mål när jag fångade en abborre på 2,75 kg och 53 centimeter i Nederländerna från land på jigg. Det här året valde jag att lägga all tid hemma i Sverige för att försöka putsa mitt svenska PB som tidigare var på 2,04 kg, säger en glad och nöjd Tobias Ekvall till Fiskejournalen.

Här berättar han själv om den magiska dagen i början av mars:

”Dagen innan drömabborren fångades var min kompis Janne Svensson ute och fiskade, dock hade han riktigt segt fiske. När det var någon timme kvar innan det blev mörkt hittade han däremot mycket abborre på ekolodet. På morgonen kl 07.15 ringer han till mig och frågar om jag vill med ut och fiska abborre. Han jobbar som snickare och hans kund hade blivit magsjuka, vilket var väldigt lägligt då han trodde det kunde bli riktigt hett fiske. Det viktiga för att lyckas med sitt fiske är att åka ut de dagarna man känner på sig kommer bli riktigt bra, så jag tog ledigt från jobbet och valde att göra en abborrsatsning. Vädret och förutsättningarna kändes helt rätt. Det hade varit varmt ett tag och vinden var perfekt för viken vi skulle fiska i. Bara några kast efter vi kommit fram till stället Janne sett så mycket abborre på ekolodet dagen innan lyckas vi med att kroka ett par fina fiskar över kilot. Stället som vi fiskar på är extremt lurigt. Vissa dagar kan det vara riktigt svårt att hitta fisken men om man väl gör det, kan man få många fina fiskar samma dag. Alltså är det alltid skönt när man knäcker koden för dagen på direkten. Under förmiddagen har vi ett drömfiske med alla 49 fiskar över kilot (använde klickers) varav en topp på 1910 gram. När det bara är en fisk kvar till att vi fått 50 fiskar, skämtar vi om att den 50:e fisken borde vara stor. Jag kastar ut, fiskar hem jiggen och får under ett vevstopp ett relativt försiktigt hugg. Jag känner genast att fisken är bättre men har tidigare under dagen blivit lurad av mindre fiskar som varit riktigt starka, så säger inget till Janne. När fisken kommer nära båten ser både jag och Janne hur stor den är, så han kastar sig över håven och håvar den problemfritt. Vi ser direkt att den ganska säkert är över 2 kilo, men trodde aldrig att den skulle väga hela 2,31 kg. När man får en stor fisk går allt så snabbt, man hinner inte förstå vad som händer förrän man släppt tillbaka den och lugnat ner sig. Efteråt kan jag säga att det var en riktigt drömfisk som kommer bli svårslaget hemma i Sverige”.

Det kan vi sannerligen skriva under på. 2310 gram och 50 centimeter är alltså den nya ribban att ta sig över.

Så ge er ut, och glöm inte att rapportera era 2-kilosabborrar och spännande fiskehistorier till oss.

Läs om drömgäddan som Martin fångade:

Nu har Martin passerat sin drömgräns med råge

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta