Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Stören på Bornholm väger nu 25 kilo. Här med fångstmannen Bjarke Jørgensen. Foto: Privat
Bornholmstören fångad igen – har vuxit ordentligt

Du behöver inte åka till Ryssland eller Kanada för att ha chansen att fånga belugastör. Det kan räcka med en tripp till Bornholm. Däremot kommer du inte vara ensam om att ha fångat just denna speciella stör.

Stören på bilden tillhör faktiskt Bornholms bofasta invånare sedan 7 år tillbaka, där den släpptes ut i öringsjön Vellensbyvejen, som är ett uppskattat put-and-takevatten.

Sedan 2013 har den blivit 15 kilo tyngre, och när lokale fiskaren Bjarke Jørgensen från Rønne fångade den nyligen så vägde den 25 kilo och var 182 centimeter lång. Den aktuella stören har fångats vid ett flertal tillfällen, och senast var 2017. Enligt uppgifter till tv2bornholm.dk så bjöd fisken på en fantastisk kamp innan den släpptes tillbaka.

Det har faktiskt fångats stör i Östersjön utanför Bornholm också, och då rörde det sig om kanadensiska störar som sattes ut av tyska fiskebiologer mellan åren 2006–2008. Det bör tilläggas att arten är fredad i Östersjön. I Danmark finns det flera konstgjorda vatten där stör planterats ut, och Fiskejournalen har tidigare varit där på besök. Läs om det nedan!

Drömfiske på störig agntjuv

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta