Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Stören på Bornholm väger nu 25 kilo. Här med fångstmannen Bjarke Jørgensen. Foto: Privat
Bornholmstören fångad igen – har vuxit ordentligt

Du behöver inte åka till Ryssland eller Kanada för att ha chansen att fånga belugastör. Det kan räcka med en tripp till Bornholm. Däremot kommer du inte vara ensam om att ha fångat just denna speciella stör.

Stören på bilden tillhör faktiskt Bornholms bofasta invånare sedan 7 år tillbaka, där den släpptes ut i öringsjön Vellensbyvejen, som är ett uppskattat put-and-takevatten.

Sedan 2013 har den blivit 15 kilo tyngre, och när lokale fiskaren Bjarke Jørgensen från Rønne fångade den nyligen så vägde den 25 kilo och var 182 centimeter lång. Den aktuella stören har fångats vid ett flertal tillfällen, och senast var 2017. Enligt uppgifter till tv2bornholm.dk så bjöd fisken på en fantastisk kamp innan den släpptes tillbaka.

Det har faktiskt fångats stör i Östersjön utanför Bornholm också, och då rörde det sig om kanadensiska störar som sattes ut av tyska fiskebiologer mellan åren 2006–2008. Det bör tilläggas att arten är fredad i Östersjön. I Danmark finns det flera konstgjorda vatten där stör planterats ut, och Fiskejournalen har tidigare varit där på besök. Läs om det nedan!

Drömfiske på störig agntjuv

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tove Ahlander med sin 90 centimeter långa gös. Foto: Privat
Blixtar och dunder – då small det till ordentligt för Tove

Tove Ahlander tillhör landets flitigaste gösfiskare, med många stora exemplar på sitt samvete. Hur tung hennes senaste fisk var går dock inte att säga eftersom vågen typiskt nog var trasig …

Det var absolut ingen rekordfisk på något sätt – men visst är det ändå typisk att storgösen hugger när varken vågen eller kamerastativet fungerar. Men minst sagt hyfsad var den, och bilden blev tillräckligt bra för att läsarna ska kunna bilda sig en skaplig uppfattning om fiskens storlek. 
– Det var efter ett oväder som jag bestämde mig för ett vertikalpass efter gös, då de brukar vara riktigt bra fiske efter just åskoväder. Det var svårt att hitta de större gösarna tills jag i slutet av kvällen såg en större individ på min sidescan. Väl under givaren så högg den bestämt, berättar Tove Ahlander.
Hon mätte gösen till 90 centimeter, och vikten kunde alltså inte fastställas då vågen inte ville fungera. Men enligt Tove handlade det inte om personligt rekord, som tur var. 

Fiskejournalen passar på att fråga henne om sina bästa två tips för att lyckas med sensommarfisket efter gös.

  1. För att lyckas så kan både traditionellt jiggfiske och vertikalfiske både vara roligt och ge fina gösar, mete vid grynnor är också en bra metod. Det mest effektiva sättet att fånga stora gösar på är att leta dem pelagiskt med ekolod och vertikalfiska efter dem.
  2. I mörka eller humusfärgade vatten fungerar det bäst med skrikiga färger i grönt orange och gult, rött är även en favorit. Transparenta och glittriga färger funkar i soligt och halvklart väder. Oftast hittar du gösen nära djuphål, stenig och hård bottenstruktur, intill grynnor på kvällen och tidig morgon. 

Tove hälsar också att bästa gösfisket oftast är under ihållande högtryck och soliga dagar, så håll gärna koll på lufttrycket och väderleken för ett lyckat gösfiske. 
– Fullmåne och tilltagande mot fullmåne är även en sak jag också går efter. Har oftast haft ett bättre fiske kring den perioden. 


Tack för det Tove – och grattis till en mäktig fisk!

Du kanske även gillar detta