Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Robert Westin
Bosse Teuchler med sin 3600 grams färna. Foto: Privat
Bosses 30:e färna över tre kilo – nytt potentiellt svenskt rekord

Bosse Teuchler är ett välkänt namn inom det svenskt mete. Klockan 23:30 en fin natt under maj fick han möte med en drömfisk, ett nytt potentiellt svenskt rekord.

Bosse är en rutinerad metare. Många personer inom metet ser honom som en levande legend. Han har flera stora fiskar på meritlistan vilket även inkluderar tre svenska rekord på färna. Många metare drömmer om att få fånga en färna som väger mer än 3 kilo, Bosse har landat 30 stycken.

En kväll i maj besökte han, tillsammans med några vänner, ett av hans favoritvatten. I just detta vatten har han landat flera stora färnor över 2,5 kilo. Sent under natten, klockan var kring 23:30, kom drömhugget.

– Först trodde jag att det var en liten fisk. Sedan förstod jag att det var en ”grisfärna” då den knappt rymdes i håven. När jag lyste på den förstod jag vilken best det var. Den var fullkomligt smällfet och enormt grov över ryggen, säger Bosse.

Drömfärnan vägde otroliga 3600 gram. Den var 61,5 centimeter lång med en omkrets på mäktiga 42 centimeter. Den stora färnan är inskickad till Sportfiskarna som ett nytt potentiellt svenskt rekord.

Bosses tidigare svenska rekord på färna har varit 3225 gram, 3390 gram och 3430 gram. Det nuvarande svenska rekordet hålls av Jerker Löf och lyder 3580 gram. Snart får vi svar på om det nya svenska rekordet kommer att vara 3600 gram.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta