Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Robert Westin
Bosse Teuchler med sin 3600 grams färna. Foto: Privat
Bosses 30:e färna över tre kilo – nytt potentiellt svenskt rekord

Bosse Teuchler är ett välkänt namn inom det svenskt mete. Klockan 23:30 en fin natt under maj fick han möte med en drömfisk, ett nytt potentiellt svenskt rekord.

Bosse är en rutinerad metare. Många personer inom metet ser honom som en levande legend. Han har flera stora fiskar på meritlistan vilket även inkluderar tre svenska rekord på färna. Många metare drömmer om att få fånga en färna som väger mer än 3 kilo, Bosse har landat 30 stycken.

En kväll i maj besökte han, tillsammans med några vänner, ett av hans favoritvatten. I just detta vatten har han landat flera stora färnor över 2,5 kilo. Sent under natten, klockan var kring 23:30, kom drömhugget.

– Först trodde jag att det var en liten fisk. Sedan förstod jag att det var en ”grisfärna” då den knappt rymdes i håven. När jag lyste på den förstod jag vilken best det var. Den var fullkomligt smällfet och enormt grov över ryggen, säger Bosse.

Drömfärnan vägde otroliga 3600 gram. Den var 61,5 centimeter lång med en omkrets på mäktiga 42 centimeter. Den stora färnan är inskickad till Sportfiskarna som ett nytt potentiellt svenskt rekord.

Bosses tidigare svenska rekord på färna har varit 3225 gram, 3390 gram och 3430 gram. Det nuvarande svenska rekordet hålls av Jerker Löf och lyder 3580 gram. Snart får vi svar på om det nya svenska rekordet kommer att vara 3600 gram.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Robert Westin
Förhoppningen är att även havsöringen skall stärkas i Örekilsälven.
Nu skall laxen och öringen i Örekilsälven få bättre förutsättningar

En markägare efter Örekilsälven vill riva en damm och även restaurera en sträcka i älven. Sportfiskarna är kontaktade och arbetet med projekteringen är startad.

Örekilsälven är ett vattendrag som mynnar i Gullmarsfjordens innersta del, vid Munkedal i mellersta Bohuslän. Älven håller både lax och öring.

Även om laxbeståndet är välmående så bedöms det att man kan förbättra vandringen för bland annat lax och havsöring. En markägare vill nu att fisk och andra vattenlevande djur att få vandra fritt.

Vid Lilla Röd finns idag en damm som vid låga flöden är ett definitivt vandringshinder för samtliga fiskarter. Markägaren vill få till en utrivning av dammen och att den aktuella sträckan skall restaureras.

Detta skall göras tillsammans med Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

–Vi är väldigt glada för att markägare allt oftare hör av sig med viljan att återskapa de ursprungliga vattenmiljöerna och i just det här fallet skapa fria vandringsvägar för Örekilsälvens unika laxbestånd, säger Sportfiskarnas projektledare Per-Erik Jacobsen.

Projektet vill återskapas en cirka 800 meter lång sträcka med ungefär 17 000 kvadratmeter lek- och uppväxtområden för havsvandrande lax och öring. Förhoppningen är att arbetet skall starta under 2022.

Du kanske även gillar detta