Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
Petar Filipov med gäddan som han uppger vägde 25.3 kilo. Foto: Privat
Brutal gädda från Bulgarien – kan den utmana rekordet?

Det gällande All-Tacklerekordet för gädda ligger på 25 kilo prick. Den fångades 1986 i tyska sjön Grefeern av Lothar Louis. Frågan är om rekordet kan utmanas nu? Bulgaren Petar Filipov hävdar att han fångat en gädda på 25.3 kilo.

Kampen pågick bara i 10 minuter. Foto: Privat

Det är fiskebloggen Hlehle Blog som uppmärksammar Peter Filipovs jättefisk, som enligt honom själv vägde 25.3 kilo och var 140 centimeter lång. Fisken har inte registrerats hos IGFA (The international Game Fish Association), och därför är det högst oklart om det kommer att gälla som nytt rekord eller ej. Det framgår heller inte av intervjun vilket datum som fisken fångades, eller om det fanns några vittnen som kunde bekräfta måtten.

Annons

Men ändå. Nog verkar det vara en häpnadsväckande stor gädda som visas upp på bilderna. Petar Filipov uppger att han fångade den i en liten bulgarisk sjö, och att själva kampen var ganska kortvarig för att vara en så stor fisk.

– Början av fajten var brutal och galen, men den pågick inte särskilt länge. Hon gjorde tre 10-metersrusningar, och det var allt. Efter ungefär tio minuter var hon min, berättar Petar som släppte tillbaka gäddan efter vägning och fotografering.

Nu återstår det att se om fångsten registreras och om måtten godkänns. Fiskejournalen återkommer i så fall med den officiella versionen.

Läs om stora gäddor genom historien:

Världens största gäddor?

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta