Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Elis med sin makalösa öring på nästan tio kilo. Foto: Elis Wessmark
Brutalt öringhugg bland isflaken

Plötsligt knarrade Elis Wessmarks rulle och linan sprutade ut, när han trollade efter vårgädda bland isflak i en större sjö. Men han förstod snart att den vilt kämpande fisken inte var en förleksgädda. Och mycket riktigt – efter en stenhård fajt bryts ytan av en nästan meterlång öring i toppkondition!

Elis fantastiska fisk högg en tidig morgon då det fortfarande låg is i vikarna. Med en kopp kaffe i handen och elmotorns tysta surr i öronen ser han plötsligt ett brutalt hugg som får spöhållaren att skaka.

”Rullen knarrar långt mer än vad en köldstel vårgädda orkar åstadkomma”

Annons

– Rullen knarrar långt mer än vad en köldstel vårgädda orkar åstadkomma. Fisken går i sidled och spänner, trycker sig ner mot djupare vatten och vägrar att visa sig. Tunga rusningar och en stor del nervositet följde innan en brutal öring med enorm paddel syns bakom båten, berättar Elis.

Efter viss dramatik låg den väldiga fisken i håvens maskor. Vågen visade 9720 gram och måttbandet 94 centimeter.

”Jag har väntat länge på den här fisken”

– Jag har väntat länge på den här fisken och vet att de bor där, så när den äntligen kom så var det en enormt skön känsla, hälsar Elis.

Tack för rapporten och grattis till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta