Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Jimmy Nordling med en av årets största laxar på 20 900 gram.
Brutalt stora fiskar i topp efter halvtid i Svenskan

De sex första månaderna i Svenska Specimentävlingen är avverkade, och mycket talar för att 2019 blir en säsong att minnas. I toppen återfinns några riktigt tunga registreringar.

Niklas Graberg med karp i kolossformat – 30 775 gram.

Tävlingsledaren Max Lösche konstaterar att de svenska specimenfiskarna lagt i en hög växel de senaste månaderna.

– Svenskan går mot ett grymt andra halvår! Mycket glädjande så är samtliga 16 lag aktiva och det är nu hela 108 deltagare med poänggivande fiskar, konstaterar han i halvårsrapporten.

Och visst har det kommit in några brutala fångster! Eller vad sägs om dessa toppfiskar:

Karp: 30 775 gram. Lax: 20 900g gram. Ruda: 2 100 gram. Röding: 4 580 gram. Sarv: 1 610 gram.

– Det är grymt jobbat allihopa! Nu njuter vi av en icke allt för varm sommar och trevliga semestertider, säger Max som hoppas att det fortsätter registreras stora fiskar den närmaste tiden när många blir lediga.

Ni kan själva följa händelseutvecklingen på tävlingens Facebook-sida.

Läs mer om sommarens fiske:

Hoppfulla vattenflöden i norrländska fiskeälvar

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Voice of the Ocean har teamat upp med Lasse Åberg för att sprida kunskap om Östersjön. Foto: Voice of the Ocean webb.
Ny satsning förmedlar kunskap om tillståndet i Östersjön

Undersökningen ’Svensk samhällsoro 2019’ visade att ’Försäkrad havsmiljö’ ligger i topp hos svenskarna oro inför framtiden. Trots detta har ämnet svårt att prioriteras i samhället. Detta vill stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) förändra.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

– Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft, säger Carl Douglas, grundare av Voice of the Ocean.

För att nå ut med budskapet har Voice of the Ocean i ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor. Det gör stiftelsen i ett samarbete med Lasse Åberg.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har skapat tio animerade kortfilmer som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter.

Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst.

Länk: Här kan du se kortfilmerna om Östersjön.

Kort om stiftelsen

Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.

Mer information om stiftelsen finns på voiceoftheocean.org.

Du kanske även gillar detta