Annons
Budskap från FN: Riv dammar och återställ vattenmiljöer | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Lundin
Torrfåror är inte framtidens melodi, konstaterar FN. Här en av torrfårorna i Ångermanälven. Foto: Älvräddarna
Budskap från FN: Riv dammar och återställ vattenmiljöer

Det har aldrig varit mer bråttom att återställa förstörda ekosystem än nu. Förenta Nationerna slår larm med alla världens länder som mottagare, och det handlar inte minst om att riva dammar och återställa vattendrag.

FN:s rapport om statusen för den biologiska mångfalden är i stora stycken en dyster läsning, eftersom det framkommer att de uppsatta målen inte nås på långa vägar.
FN presenterar även en plan om hur vattendrag, skogar och marina miljöer ska skyddas och återställas, och där har just vatten och fisk en given huvudroll. I programmet, som går under namnet ”Decade on Ecosystem Restoration”, konstateras bland annat att dammar måste rivas eller förses med passager, för att gynna den biologiska mångfalden. Månne är FN den tunga aktör som kan styra utvecklingen snabbare åt rätt håll även i Sverige, till både sportfiskares och vattenvänners stora glädje.

”KOMMER VÄXA FRAMÖVER”

Några som nåtts av budskapet är svenska Havs- och Vattenmyndigheten. Erik Årnfelt, utredare på HaV, kommenterar budskapet så här:
– Arbetet med att skydda och inte minst restaurera ekosystem och deras ekosystemtjänster kommer att växa framöver. Vi behöver jobba med hela de komplexa ekosystemen i vår vattenmiljö och alla de olika intressen som är berörda. Vi ser fram emot att aktivt vara en del i FN:s dekad för ekosystemrestaurering och hoppas kunna lyfta åtgärdsarbetet ytterligare, säger han på deras hemsida.

Här kan du läsa stycket om vattenmiljöerna i FN:s dekad.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Du kanske även gillar detta