Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige
Häng med på temadagar på Baltic Sea Science Center. Foto: Dan Lepp
Chans att fråga forskare: Vad är det för fel i Östersjön?

Över 300 000 människor har redan besökt Baltic Sea Science Center på Skansen sedan april. Nu välkomnas ännu fler dit – och dessutom finns chansen att fråga forskare och andra experter om fisk och vattenliv.

Fiskejournalen har skrivit mängder av artiklar kring Östersjöns tillstånd, och det är onekligen en fråga som berör väldigt många människor. Mest aktuellt just nu är det avslöjade fiskfusket inom den svenska trålbranschen, som du kan läsa om här.

Men hur vet egentligen forskarna hur Östersjön mår och varför?

Just det är frågor som du kan få svar på under 26–29 september, då allmänheten bjuds in till Baltic Sea Science Center för att träffa experter och forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms universitet. Under temadagarna kommer de bland annat berätta om:

Hur gammal är en fisk och varför en fisk ser ut som den gör? Hur kan vi få reda på mer om livet nere på botten? Vad finns i en vattendroppe? Vad växer under ytan?

–  Vi erbjuder ett smörgåsbord av olika aktiviteter, berättar Jens Olsson, forskare vid SLU och koordinator för universitetets medverkan i Baltic Sea Science Center.

Besökarna erbjuds att titta närmare på fisk, bottendjur och plankton, och dessutom blir det filmvisning och föreläsningar.

– Vår förhoppning är vi kan bidra till en ökad förståelse hos besökarna för hur vi tar fram kunskap för att kunna förbättra Östersjöns miljö, säger Anna Björn som är enhetschef på Baltic Sea Science Center, i ett pressmeddelande.

Du har väl inte missat denna film?

Qwiberg skakar om med färsk dokumentär: Efter floden

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta