Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jockfall är ett dragplåster för hela Överkalix kommun.
Chockbesked för fiskare – sträcka i Kalixälven kan stänga

Många rekommenderar aktiviteter utomhus i dessa coronatider. Nu kommer ett besked som får sportfiskare att rasa: Det berömda laxfisket i Kalixälven kring Jockfall verkar i dagsläget stängas av fiskerättsägaren kommande sommar.

Att fiskecamper stängs för utländska turister, eller att man inför begränsningar i antalet gäster, har redan skett i samband med coronavirusets spridning. Nu går svenska fiskerättsägare så långt att man vill stänga en älvsträcka, utifrån folkhälsomyndighetens direktiv om resor och sociala sammankomster. Det handlar alltså om det populära fisket kring Jockfall, närmare bestämt två kilometer nedanför fallet och nio kilometer ovanför fallet. Det hela avslöjas av Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten.

– Man måste ta sitt ansvar och undvika att sprida smittan, säger Robert Eriksson som är ordförande för Jocks byamän som äger fiskerätten på den aktuella sträckan.

Till Norrbottens-Kuriren säger han att beslutet togs efter telefonkontakter med fiskerättsföreningens alla 23 medlemmar, och att online-försäljningen av fiskekort redan är stoppad.

Knappt hann nyheten komma ut innan både sportfiskare och entreprenörer kritiserade beslutet, som anser att det är en överdriven handling att stänga en älvsträcka. I synnerhet när utomhusaktiviteter som fiske kan göra gott för hälsan, förutom att det gynnar den lokala ekonomin.

FISKECAMP KAN DRABBAS

En av aktörerna som riskerar att drabbas hårt av beslutet är fiskecampen i Jockfall, som drivs av familjen Landin sedan många år. Även om det finns andra sträckor och platser att fiska på i området så är naturligtvis själva Jockfall den hetaste attraktionen.

– Vi ska absolut följa myndigheternas råd. Vi har redan förberett oss på att kunna servera maten utomhus i större utsträckning. Men vi vet inte hur det ser ut till sommaren. Bibehålls reseförbudet i andra länder så kan det bli många avbokningar i alla fall, och lokalbefolkningen och andra kan ju vilja fiska, säger hon till Norrbottens-Kuriren.

Ett fiskestopp i Jockfall skulle kunna drabba fler områden längs hela älven och övriga Norrbotten, anser Ann-Sofie Landin.

– Många fiskare vill besöka flera ställen. Blir det inget fiske här är risken att de inte kommer alls, säger hon till Norrbottens-Kuriren.

HOPPET FINNS FORTFARANDE

Enligt uppgifter till Fiskejournalen så arbetar dock flera aktörer intensivt just nu för att fisket i Jockfall trots allt inte ska stänga, bland annat Heart of Lapland, Swedish Lapland och Sportfiskarna. Det återstår att se om de kan få fiskerättsägarna på andra tankar. Det ska också poängteras att själva fiskecampen i Jockfall kommer att hålla öppet som vanligt.

Läs mer om fiskets positiva effekter:

Nytt fall prövas – vill att fiske ska räknas som friskvård

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta