Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Roger Nordström med sin jättelax från Vänern. Foto: Privat
Chocken i båten – Rogers gädda var en jättelax

Det var en minst sagt kylig dag på Vänern – bara 3 grader i vattnet och inget vidare fiske. Slutligen högg det dock för Roger Nordström, en lugn fisk som med stor säkerhet var en gädda. Döm då om förvåningen när en jättelax på över 12 kilo (!) visade sig i ytan.

Tidigare i veckan berättade vi om Andreas Dilén som fick en trofélax på 11,06 kilo, och han konstaterade att Vänern är glödhet just nu – åtminstone själva fisket. Detta kan även Roger Nordström intyga, som fick ett minne för livet när han och Alfred Svensson trotsade kylan och trollade i Kinneviken häromdagen.

– Det var kallt, men lugna fina vindar. Efter drygt 1,5 timme högg det försiktigt på en makrill-tecknad Rapala, och vi utgick ifrån att det var en gädda eftersom den inte gjorde något större väsen av sig, berättar Roger för Fiskejournalen.

Redan efter 7–8 minuter var det dags att dra fisken över båtrelingen, och då kom den totala överraskningen när det visade sig vara en jättelax.

– Den var rejäl, och tung att få över relingen. 96 centimeter lång och hela 38 centimeter hög. Såklart blir de stela när det bara är 3 grader varmt i vattnet, berättar fångstmannen.

Den vägdes på båten till 12,7 kilo, men de korrigerade ned vikten något i hamnen till 12,4 kilo. Och det bör nämnas att rekordet på Vänernlax är 13,92 kilo.

Det enda som Roger grämer sig lite över är själva tidpunkten för sitt personliga rekord – eftersom han hellre hade fått den i samband med Kinnekulleträffen 17–19 april. Tillsammans med Hans Andersson så bildar han Team Spec, och efter detta får de kanske betecknas som lite förhandsfavoriter.

– Ja, jag skulle ha väntat med fisken lite grann, men det finns nog fler i samma storlek där ute, konstaterar en nöjd Roger Nordström, som är medlem i arrangörsklubben Götene SFK.

Parallellt med denna jättelax så kommer det rapporter om andra tungviktare från Vänern, exempelvis Jonas Lidberg, regerande svenska mästaren i trolling, som denna vecka dragit två laxar över 10 kilo. Han är skeppare i Team 2 och en halv Glenn, och vann alltså Swedish Trolling Masters 2019.

Här hittar ni allt om Kinnekulleträffen!

Läs fler goda nyheter i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/rekordar-for-fiskejournalen-over-en-miljon-besokare/

 

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Voice of the Ocean har teamat upp med Lasse Åberg för att sprida kunskap om Östersjön. Foto: Voice of the Ocean webb.
Ny satsning förmedlar kunskap om tillståndet i Östersjön

Undersökningen ’Svensk samhällsoro 2019’ visade att ’Försäkrad havsmiljö’ ligger i topp hos svenskarna oro inför framtiden. Trots detta har ämnet svårt att prioriteras i samhället. Detta vill stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) förändra.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

– Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft, säger Carl Douglas, grundare av Voice of the Ocean.

För att nå ut med budskapet har Voice of the Ocean i ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor. Det gör stiftelsen i ett samarbete med Lasse Åberg.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har skapat tio animerade kortfilmer som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter.

Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst.

Länk: Här kan du se kortfilmerna om Östersjön.

Kort om stiftelsen

Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.

Mer information om stiftelsen finns på voiceoftheocean.org.

Du kanske även gillar detta