Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Havssköldpaddor och många andra djur trasslar in sig i övergivna nät och annan plast. Foto: NOAA
Chocksiffran: 640 000 ton fiskeutrustning kvar i havet

Att fiskebranschen är pryltung kommer kanske inte som någon större nyhet. Uppskattningsvis så försvinner 640 000 ton fiskeutrustning i havet varje år, visar en färsk rapport.

De alarmerande siffrorna framkommer i Greenpeace rapport “Ghost gear”, där det inte oväntat konstateras att så kallade spöknät utgör merparten av den förlorade utrustningen. 640 000 ton kan likställas med att 50 000 dubbeldäckare skulle dumpas i havet.

Rapporten visar att över sex procent av alla nät som används, nio procent av fiskeburarna och upp till 29 procent av långlinorna blir kvar som avfall. Under 2018 hittades exempelvis 300 havssköldpaddor döda av ett och samma nät, i havet utanför Mexiko.

Greenpeace driver nu kampanjen för ett starkt havsavtal från FN, där man vill skydda 30 procent av haven till 2030 och därmed skydda dem mot destruktiva mänskliga aktiviteter, som industriellt destruktivt fiske. Greenpeace kräver också ett starkare regelverk mot spöknät.

Fiskejournalen har tidigare intervjuat Greenpeace kring havsavtalet, vilket du kan läsa om här. På deras svenska hemsida kan du också göra din röst hörd!

Läs om ny teknik:

https://www.fiskejournalen.se/genial-uppfinning-torsk-och-annan-fisk-blir-plast/

 

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta